Gå direkt till textinnehållet

Rwandiska journalister lär sig etik

Rwandiska journalister är på besök i Sverige för att lära sig om hur svenska medier arbetar med självreglering. Besöket är en del av Sidas stöd för att stärka yttrandefrihet och medieutveckling i Rwanda.

”Vi behöver en ökad pressfrihet i Rwanda, men journalisterna behöver även bli bättre på att ta eget ansvar och följa etiska riktlinjer. I Sverige har ni kommit väldigt långt vad gäller självreglering och vi har mycket att göra för att komma ikapp”, sade journalisten Fred Muvunyi till Sida

Mediernas var pådrivande under folkmordet i Rwanda för 20 år som ledde till inskränkningar i yttrandefrihet och lagar mot ”folkmordsideologi”, vilket i sin tur lett till självcensur bland medier.

För några år sedan inleddes ett reformarbete och ett oberoende organ för självreglering inrättades: Rwanda Media Commission. Resan till Sverige är en del i arbetet med att ta fram ett programförslag för att stödja medieutvecklingen i Rwanda. Programförslaget utvecklas av Sveriges Radios Media Development Office.

Annons Annons

Collin Haba från Rwandas journalistförbund menade att det inte främst är bristen på pressfrihet som hindrar journalisterna från att göra ett bra jobb, utan bristen på professionalism.

”Den stora utmaningen nu handlar om ansvar, att ta fram var gränsen går mellan yttrandefrihet och att skydda andra människor så att medier inte inkräktar i deras privatliv. Det är en diskussion vi bara påbörjat.”

Han tycker att etiska riktlinjer skulle kunna bli en viktig del av journalisthögskoleutbildningen. En annan åtgärd är att försöka öka förtroendet mellan journalister och politiker, och få de sistnämnda att inse att det är journalisternas uppgift att säkerställa att politikerna arbetar för folkets bästa, vilket i sin tur skapar förtroende hos väljarna.

Fler avsnitt
Fler videos