Gå direkt till textinnehållet

Rusbridger lämnar krisande The Guardian

The Guardians mångårige chefredaktör Alan Rusbridger (1995-2015) har avsagt sig uppdraget som ordförande för ägarstiftelsen Scott Trust. Orsaken är tidningens ekonomiska kris.

Alan Rusbridger har hyllats för sina två decennier som chefredaktör på den brittiska dagstidningen. I september skulle han ha tillträtt som ordförande för ägarstiftelsen. I fredags meddelade han dock att han avsäger sig uppdraget, skriver The Guardian.

I ett mejl till de anställda skriver Rusbidger att det ekonomiska läget har förvärrats kraftigt sedan han slutade förra sommaren. I dag görs journalistiken "i tänderna på en full digital orkan" och att det är "uppenbart att de förändrade omständigheterna kommer att kräva dramatiskt förändrade lösningar".

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skriver i söndagens DN att exemplet The Guardian ger "en isande varning" om vad som väntar alla de medier som likt The Guardian byggt sin digitala affärsmodell på räckvidd:

"Vad exemplet Guardian visar är att mediebranschen nu går in i en ny, betydligt mer dramatisk fas.

De digitala gratisillusionerna är på väg att brista. Om annonsmarknaden inte ens kan bära en världsaktör som Guardian, hur många tidningar i Europa och USA kan då leva på att vara gratis online när intäkterna från pappers­tidningen kraftigt minskar?"

Som Journalisten tidigare berättat ska The Guardian Media Group kapa 100 redaktionella tjänster de kommande tre åren.

Fler avsnitt
Fler videos