Gå direkt till textinnehållet

RUGs korrespondent häktad i Turkiet

Reportrar utan gränsers korrespondent i Turkiet, Erol Önderoglu, har gripits och häktats i Istanbul, anklagad för att sprida terroristpropaganda.

Tillsammans med två kolleger, Ahmet Nesin och Sebnem Korur Fincanci, deltog han i en kampanj till stöd för den kurdiska tidningen Özgür Gündem. Nu har alla tre häktats.

Erol Önderoglu åtalas på grund av tre artiklar han skrivit för Özgür Gündem i maj, skriver Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande. Artiklarna tog upp maktstrider bland de turkiska säkerhetsstyrkorna och pågående kampanjer mot PKK-rebeller i sydöstra Anatolien.

Reportrar utan gränser kräver att Önderoglu, som varit RUGs representant sedan 1996, och hans kolleger ska friges omedelbart.

”Det är en mörk dag för pressfrihet. Erol Önderoglu är känd i Turkiet och över hela världen som en press- och yttrandefrihetsförespråkare. Han är respekterad för sin självständighet och in integritet. Nu kallas han för terrorist. Det är helt absurt att han nu själv är ett offer för samma påhittade anklagelser som han har kritiserat i alla år”, säger Jonathan Lundqvist, svensk ordförande för Reportrar utan gränser.

Fler avsnitt
Fler videos