Gå direkt till textinnehållet

RUG varnar för jihad mot journalister

Reportrar utan gränser varnar i en ny rapport för vad de kallar jihad mot journalister. "Jihadismen är en av pressfrihetens värsta fiender" säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.  

Islamistiska grupper, såsom Islamiska staten (IS), al-Qaida, al-Shabaab och Boko haram, för ett systematiskt krig mot journalister, visar rapporten.

Rapporten inleder med den svarta lista  som publicerades i al-Qaidas  tidning ”Inspire” under våren 2013.

På listan finns bland annat elva journalister. Till exempel nämns Charlie Hebdos redaktör Stéphanie Charbonnier som dödades vid attacken i Paris 7e januari 2015. Även den svenska konstnären Lars Vilks står på listan. Han utsattes för en attack bara vå veckor efter attacken på Charlie Hebdo, under en yttrandefrihetskonferens i Köpenhamn. Två människor dog, men Vilks klarade sig tack vare sina livvakter.

– Attacken mot Charlie Hebdo visar att utvecklingen har lett oss till en punkt där det jihadistiska hotet mot yttrandefriheten är globalt. Det kommer inte att vara möjligt att skydda journalister, och i förlängningen alla världens människor, om det inte finns en gemensam strategi för att bekämpa den här typen av hatfyllda ideologier. Att bevara press- och yttrandefrihet är helt klart en av de viktigaste utmaningarna mänskligheten står inför just nu, säger Jonathan Lundwvist i ett pressmeddelande.

Läs hela rapporten här.

Fler avsnitt
Fler videos