Gå direkt till textinnehållet

”Risken är att de normaliseras”

Public service har använt filmer och faktauppgifter man fått från högerextrema källor. Det riskerar att legitimera nazisternas propagandaorgan menar kritiker.

Efter demonstrationerna i Göteborg den 30 september, då nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) skulle marschera, har Ekot i artiklar och radioinslag refererat till NMR:s propagandaorgan Nordfront. Sajten beskrevs återkommande som ”nättidning” och Ekot redovisade flera uppgifter, bland annat om antalet deltagare i marschen, som angivits av propagandaorganet, skriver DN. Även radioprogrammet Medierna i P1 har uppmärksammat detta.

Den 7 oktober publicerade SVT en halvtimme lång nyhetsdokumentär om händelserna i Göteborg. Enligt DN rapporterade Tidskriften Expo dagarna efter att filmmaterial från högerextrema sajten Fria Tider använts i dokumentären.

Mattias Ekman, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet är i DN-artikeln kritisk till att SVT inte redovisar vart materialet kom ifrån i sin publicering.

Annons Annons

”Det viktiga när man refererar är att mottagaren förstår vilka aktörer materialet kommer ifrån. Annars är risken att de normaliseras och framstår som vilken medieaktör som helst, trots att de har en väldigt tydlig politisk agenda”, säger Ekman.

Ekoredaktionen medger brister i de publiceringar som refererade uppgifter från NMR:s propagandaorgan och säger att man borde ha varit tydliga med vilka som kom med uppgifterna, samt att polisen skulle ha fått mer utrymme och att beskrivningen ”nättidning” om Nordfront inte var korrekt.

SVT menar att deras val att publicera bilder från högerextrema Fria Tider motiverades med att dessa var de i ”särklass bästa” som fångade händelseförloppet.

”I sådana här kniviga fall får man väga olika intressen mot varandra. I den ena vågskålen intresset av att inte ha något samröre med dem över huvud taget, i den andra vågskålen allmänhetens intresse att få ta del av viktiga bilder. Den sistnämnda vägde tyngre den här gången”, säger Nils Hanson, ansvarig utgivare för dokumentären i artikeln.

Fler avsnitt
Fler videos