Gå direkt till textinnehållet

Ring P1 fälls för förinspelat debattinlägg

Granskningsnämnden fann att en kortversion av radioprogrammet Ring P1 stred mot bestämmelsen om mediets genomslagskraft. Ett lyssnarinlägg var förinspelat och sändes okommenterat, utan möjlighet till efterföljande diskussion.  

I en kortversion av SRs diskussionsprogram Ring P1 förekom ett förinspelat lyssnarinlägg om en språksatsning hos Malmöpolisen som gav uttryck för en uppenbart kränkande och fördomsfull syn på invandrare från arabisktalande länder. Inslaget sändes okommenterat och utan möjlighet till efterföljande diskussion i samma program. Granskningsnämnden fann att sändningarna stred mot bestämmelsen om mediets genomslagskraft.

Nämnden granskade även den huvudsändning av Ring P1 där lyssnarinlägget först förekom. Granskningsnämnden kritiserade att programledaren i huvudsändningen inte kommenterade hätskheten i det förinspelade lyssnarinlägget eller på annat sätt tog avstånd från uttalandena.

Nämnden ifrågasatte dock inte att SR hade till syfte att i samma program få till stånd en debatt och ansåg att SR hade anledning att utgå från att balanserande lyssnarinlägg skulle komma att sändas senare i programmet. Huvudsändningen friades därför.

Fler avsnitt
Fler videos