Gå direkt till textinnehållet

Reportrar utan gränsers representant inför rätta

Reportrar utan gränsers representant i Turkiet, Erol Önderoğlu, ställs i dag inför rätta i Istanbul tillsammans med tre andra personer. Han anklagas för att ha spridit terroristpropaganda efter att ha deltagit i en solidaritetsaktion för den kurdiska tidningen Özgür Gündem efter det att tidningens chefredaktör gripits.

Reportrar utan gränser kräver att åtalet mot Erol Önderoğlu, som arresterades i juni tillsammans med människorättsförsvararen Şebnem Korur Fincancı och journalisterna Ahmet Nesin och İnan Kızılkaya, läggs ner, skriver RUG i ett pressmeddelande.

De tre riskerar fängelsestraff för att ha deltagit i en solidaritetsaktion för den kurdiska tidningen Özgür Gündem. De turades om att vara gästredaktörer för tidningen, efter det att İnan Kızılkaya, tidningens ordinarie redaktör, hade gripits.

Erol Önderoğlu står åtalad för tre artiklar som publicerades i Özgür Gündem den 18 maj. Artiklarna handlar om maktkampen mellan olika grenar av den turkiska säkerhetspolisen och om insatser mot kvinnor från PKK i sydöstra Anatolien.

”Det är svårt för oss att lita på det turkiska rättssystemet. Domstolarna ligger helt i händerna på regeringen och landet har undantagstillstånd sedan tre månader tillbaka”, säger Erol Önderoğlu till RUG.

Önderoğlu har varit Reportrar utan gränsers representant i landet sedan 1996. Han är också rådsmedlem i International freedom of expression exchange (IFEX) och arbetar regelbundet för Organization for security and cooperation in europe (OSCE) och många andra internationella organisationer.

 

Fler avsnitt
Fler videos