Gå direkt till textinnehållet

Reporter hotad på Facebook

En reporter på Skånska Dagbladet har utsatts för hot i ett kommentarsfält på Facebook. Hoten är nu polisanmälda.

Skånska Dagbladet skrev en artikel om en kriminell person. Artikeln länkades på Facebook. Kort därefter började det dyka upp kommentarer om varför Skånskan skrev artikeln som snabbt övergick till att alla journalister är ”pack” och ”skit”. Diskussionen blev allt hetsigare och en kommentar hänvisade till den franska satirtidningen Charlie Hebdo med antydningar om att Skånskan kan utsättas för ett liknande attentat

Hoten eskalerade. Reporterns namn, bild med familj, adress och telefonnummer lades ut.

Skånskan tog kontakt med Facebook och de som ansvarade för Facebooksidan om att innehållet skulle tas bort. Sent i går eftermiddag var adressen och telefonnumret borttaget, men inte bilden och hoten om en upprepning av vad som hände Charlie Hebdo.

– Jag vet inte om det är de ansvarig för Facebooksidan eller Facebook som tagit bort adress och telefonnummer. Facebook tar inte ansvar för innehållet över huvud taget, säger Skånska Dagbladets redaktionschef Pia Lobell.

Skånska Dagbladet fick av Facebook svaret att man granskat delningen, men bedömt att ”den inte bryter mot våra gemenskapsregler”.

Hoten är polisanmälda.

 – Vi har fått bra kontakt med polisen som tar hoten på allvar. Utredningen leds nu av hatbrottsgruppen inom Polisregionen Syd.

Har ni vidtagit andra åtgärder?

– Det får polisen sköta.

Fler avsnitt
Fler videos