Gå direkt till textinnehållet

Rekordmånga sökande till journalistutbildningar

De kärva tiderna verkar inte ha påverkat antalet sökande till journalistutbildningar. Rekordmånga har sökt till JMK i Stockholm: 2 433 personer till 43 platser. (RÄTTAD)

Till hösten startar det nya Journalistprogrammet vid JMK i Stockholm. 2 433 har sökt till utbildningen. Enligt studievägledaren Peter Erell ligger det på en rekordnivå. Endast 43 studenter antas.

Det går inte exakt att jämföra med tidigare år eftersom Journalistprogrammet är nytt. Förra årets kurs i journalistikvetenskap, som är den första kurs som studenterna läser på det nya Journalistprogrammet, lockade 966 sökande.

De dystra rapporterna om nedskärningar, uppsägningar och svårigheter att få jobb verkar inte påverka valet av utbildning.

Annons Annons

– Förutsättningarna för att få jobb verkar inte vara relevant i valet av utbildning, om man nu antar att de sökande är medvetna om möjligheten att få ett arbete. Det kanske hade varit ännu flera som hade sökt om det varit bättre tider, säger Peter Erell.

Journalistutbildningen vid Södertörn högskola har till höstens program i journalistik och multimedia 1 920 sökande. Hösten 2012 hade skolan 1 800 sökande. JMG i Göteborg har till sitt journalistprogram 1 460 sökande. Hösten innan hade man 1 230 sökande.

Även Journalistutbildningen i Umeå räknar med att antalet sökande är fler än året innan. Sammanställningen är ännu inte klar. Förra året var det 823 som sökte till utbildningen.

Fler avsnitt
Fler videos