Gå direkt till textinnehållet

”Reellt uttryck för dåligt politiskt ledarskap”

”Det råder förvirring”, säger Øjvind Hesselager, chefredaktör på danska Journalisten, om reaktionerna efter nedskärningarna på Danmarks Radio.

– Det väcker frågan om hur det kan komma sig att DR plötsligt är 20 procent för stort. Det verkar som att skiftande politiska majoriteter tolkar DRs roll helt olika, vilket är förödande för DR. Den utveckling man trodde var rätt är nu plötsligt fel, säger Øjvind Hesselager.

Han anser att det skapar en stor frustration hos medarbetarna och är ett reellt uttryck för dåligt politiskt ledarskap.

– Det smittar av sig på resten av mediebranschen, som nu också ska hitta nya roller alltefter konsekvenserna av sparpaketet på DR. När man skär bort 20 procent av bikupan orsakar det inte bara en röra inne i kupan, utan också utanför den.

Han säger att politikernas detaljstyrning i stor utsträckning är en symbolpolitik som de kan skryta med för väljarna och varandra på partimöten.

– Det är mycket svårt för politikerna att tygla medieutvecklingen genom detaljstyrning, särskilt när politikerna vet allt för lite om det konkreta mediearbetet. Det verkliga innehållskontraktet existerar mellan publiken och medierna, inte mellan politikerna och väljarna, säger Øjvind Hesselager.

Fler avsnitt
Fler videos