Gå direkt till textinnehållet

”Redaktören avgör vad som är en nyhet”

Erik Fichtelius har just kommit ut med boken Vad är en nyhet? där han försöker tränga in i detta nästintill odefinierbara ord.

Varför gör du detta?
– Grundidén kom när jag var på en release för en annan bok i serien Vad är, nämligen boken Vad är bildning? av Oss Zschiedrich. Jag tycker det var en jättekul idé och föreslog att jag skulle skriva en bok med frågan Vad är public service? Nej vad tråkigt tyckte förlaget.

– Men jag gick hem och slickade mina sår, och förstod att ämnet var alltför smalt. I stället föreslog jag denna: Vad är en nyhet?

Hur har det varit?
–Det var rena lusten att skriva. Det mesta skrivandet har skett i huvudet när jag varit ute och gått. Det är ju en bok som riktar sig till allmänheten, inte till mina kolleger.

Annons Annons

Boken består av 100 frågor som ska leda fram till en förklaring av begreppet nyhet. Hur valde du ut just dessa?
– Det är inte jag, det är mitt huvud.

Hmm, ditt huvud är inte en del av dig?
– Det har varit som en resa för att fånga ett nästan odefinierbart begrepp. Jag har gått och tänkt och tänkt. Från början hade jag 150 eller 200 frågor, men det gällde att hitta en balans mellan det lättsamma och det gravallvarliga.

Du vänder dig till en allmänhet. Men är den intresserad?
– Det finns ett enormt behov av att förstå hur medier funkar.  Är man pessimist eller optimist? Jag har ägnat hela mitt liv åt journalistik i folkbildningens namn.

Du ställer inte frågan om medier och om de mörkar sanningen?
– Nej, men jag ställer tio andra frågor som handlar om det. Grundfrågan handlar om att en nyhet ska vara konsekvensneutral, ha relevans, vara obunden och saklig. Som Carl Bernstein säger: Det är inte journalistens sak att fälla tolvtaggare, vi ska berätta det vi vet.

– I ett läge när mörka krafter försöker underminera mediernas ställning, är det oerhört viktigt att hålla sig till detta.  

– De högerextrema krafterna är oerhört skickliga på att göra propaganda  som ser ut som nyheter, men de har en propagandistisk avsikt med allt de publicerar. ”Svensk yngling skär mörkhyad” passar inte i den berättelsen, medan motsatsen gör det. Därför är det så otroligt viktigt för de ansvariga medierna att hålla på de här grundvärdena.

– Som när finansdepartementet i Polen ska tillsätta cheferna för public service. Varför är det en viktig nyhet? Man kan hänvisa till hur det var förr i Polen. Då fick man inte visa bilder på grisar, för då kunde medborgarna bli påminda om att det förut fanns fläskkött. Under den tiden skickades allt fläsk till Moskva, och inget fanns kvar i Polen. Så påverkas nyheter av att medierna inte är obundna.

Har du någon kommentar kring det som hände i Köln och Kungs-trädgården?
– Det har skrivits mycket , men jag vet inte vad som är sant om Köln och Kungsträdgården. Det sägs att förgriparna är asylsökande, men man kan ju inte se i ansiktet på någon vilken asylrättslig status vederbörande har. Det syns inte heller om de är ensamkommande. Så hur var det egentligen?

Så till slut vad kommer du fram till, vad är en nyhet?
– Man kan konstatera att ”nyhet” inte är akademiskt definierbart. En nyhet är vad en redaktör säger är en nyhet.

Fler avsnitt
Fler videos