Gå direkt till textinnehållet

Redaktioner går ihop för att granska yttrandefriheten

Sundsvalls Tidning, Tidningen Ångermanland, Örnköldsviks Allehanda och P4 Västernorrland går ihop i en gemensam satsning för att granska yttrandefriheten för anställda inom den offentliga sektorn i länet.

Idén om den gemensamma satsningen som har fått hashtaggen #tystnaden började på ett morgonmöte på Tidningen Ångermanland. Redaktionen insåg hur svårt de hade att få folk inom den offentliga sektorn att uttala sig.

– Vi upplever att det här eskalerat de senaste åren. Om man väl vill ställa upp som källa är det ofta anonymt och man är rädd för repressalier. Det vill vi ta tag i, säger Marcus Melinder, nyhetschef på Tidningen Ångermanland.

För att få större tyngd samarbetar man nu med koncerntidningarna ST och Allehanda samt SR Västernorrland. Man har redan genomfört en opinionsundersökning med 500 personer som är anställda inom den offentliga sektorn i länet. De resultaten kommer sen att ligga till grund för mycket av den journalistik som ska produceras i ämnet.

Annons Annons

Med start om två veckor kommer samtliga redaktioner att publicera sitt material.

– Man kan säga att våra farhågor besannades i undersökningen. Det finns definitivt ett utbildningsbehov kring vilka rättigheter man har som offentligt anställd. Man har inte riktigt koll på att man har rätt att vända sig anonymt till en journalist, man har inte koll på att en arbetsgivare inte får efterforska en källa. Där faller ett stort ansvar på arbetsgivaren att informera bättre, säger Marcus Melinder.

Fler avsnitt
Fler videos