Gå direkt till textinnehållet

”Redaktioner är fredade zoner”

Högsta domstolens beslut att stoppa husrannsakan på Aftonbladet välkomnas av branschföreträdare. I ett gemensamt uttalande från Journalistförbundet, Tidningsutgivarna och Sveriges Tidskrifter beskrivs beslutet som mycket viktigt.

Som Journalisten berättade på tisdagsförmiddagen har Högsta domstolen beslutat att säga nej till en begäran från åklagare om att få göra husrannsakan hos Aftonbladet.

I ett gemensamt uttalande skriver Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling, Tidningsutgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter och Sveriges Tidskrifters VD Kerstin Neld välkomnas HDs beslut:

”HD-beslutet är mycket viktigt. Vi har det senaste året sett en tilltagande nonchalans från såväl polis som myndigheter när det gäller källskyddet. Det är därför desto viktigare att HD nu – liksom när man tidigare i år försvarade källskyddet i ett fall med Dagens Nyheter ­– markerar att redaktioner är, med undantag för extrema situationer, fredade zoner.”

Annons Annons

Per Hultengård, chefsjurist på Tidningsutgivarna, anser att källskyddet måste stärkas:

”Vi har från medieorganisationerna flera gånger krävt en särskild reglering när det gäller tvångsmedelsanvändning mot redaktioner. Vi välkomnar därför HDs beslut, men konstaterar också en bristande respekt för nuvarande lagstiftning och att källskyddet därför måste förstärkas”, skriver Per Hultengård.

Fler avsnitt
Fler videos