Gå direkt till textinnehållet

Redaktionen på Extra Östergötland upplöst

Redaktionen på gratistidningen Extra Östergötland är upplöst. ”Ett oväntat drastiskt besked”, säger journalistklubbens ordförande Eva Jensen.

I dag onsdag är sista arbetsdagen före sommaruppehållet på gratistidningen Extra Östergötland och sista numret för säsongen distribuerades i morse. På förmiddagen fick den lilla redaktionen om fem personer beskedet att redaktionen blir upplöst till hösten.

– Ett oväntat drastiskt besked. Vi förstod att någonting skulle hända, men vi trodde inte att det skulle bli så här, säger Eva Jensen, ordförande i journalistklubben.

Extra Östergötland kommer ut tre dagar i veckan och distributionen sker genom Östgötatrafikens bussar, tåg och spårvagnar samt i ställ. Tidningen ägs av Norrköpings Tidningars Media (NTM) och startades 2004 i syfte att konkurrera ut Metro från Östergötland.

Annons Annons

I fortsättningen ska tidningen plockas ihop med gamla webbartiklar från NTM-koncernens tidningssajter i Östergötland: Norrköpings Tidningar, Östgöta-Corren och Motala Tidning. Redigeringen läggs på koncernens redigeringsnav i Norrköping.

Så Extra Östergötland ska innehålla gamla webbnyheter?
– Tja, så blir det ju. Det kommer att vara en tidning utan redaktion.

Vad händer med er journalister?
– Vi har samma turordningslista som de andra tidningarna i Östgöta Media, så vi kommer att flyttas över till NT och Corren. En har förhandlat fram ett avgångsvederlag och ska sluta. Journalistklubben kommer att läggas ned, säger Eva Jensen.

När ska detta vara genomfört?
– Arbetsgivaren vill att allt ska vara klart den 10 augusti, men det känns inte helt bra. Vi går på semester nu och vi vet inte vad det är för tjänster vi kommer tillbaka till. Det måste ju förhandlas också.

Ansvarig utgivare Mikael Sundgren säger till Journalisten att han inte vill uttala sig om de planerade förändringarna alls förrän efter den fackliga förhandlingen som genomförs i slutet av juni.

Fler avsnitt
Fler videos