Gå direkt till textinnehållet

Redaktionen halveras på Bärgslagsbladet

För en dryg vecka sedan kom beskedet att Sveriges största dagstidningsredaktion Mittmedia ska banta sina tidningar med 130 tjänster varav 90 redaktionella. För Bärgslagsbladet/Arboga Tidnings del innebär det att 14 journalister ska bli sex, samtidigt som man går ned från fem till tre dagars utgivning. Vad händer nu med den lokala journalistiken?

Bärgslagsbladet/Arboga Tidning (BBL/AT) i Köping har levererat nyheter till kommunens invånare sedan 1890 och är vid det här laget en redaktion som vant sig vid åtstramningar. Redan 1999 skapade man rubriker i branschmedier när 43 tjänster försvann på de fyra ”Ingress-tidningarna”, alltså den koncern som tidigare ägde tidningen, när de gjorde sig av med alla fotografer och utbildade alla till multijournalister.

– På 80-talet hade vi en journalistklubb som var över 30 personer stark, säger Lennart Ljung, 57 år, webbredaktör med 36 tjänsteår på BBL/AT.
När Journalisten kommer till redaktionen i det gamla Tingshuset i Köping är stämningen dämpad.

Det är måndagmorgon och så sent som i torsdags kom chefredaktören Daniel Nordström på besök från Västerås för att berätta om Mittmedias bantningsplaner.

Annons Annons

Att det kommer att drabba bevakningen och kvaliteten är både Lennart Ljung och flera av hans kolleger övertygade om.

– Vi ska bli sex personer som ska bevaka tre kommuner, så det säger sig själv. Vi vet väldigt lite hur vi ska jobba än men det som är sagt är att vi enbart ska arbeta mot webben. Sen ska någon sitta och vara så kallad printredaktör i Västerås och av materialet vi producerar göra en papperstidning. Som jag förstår det är det bara en formalitet innan man gör om oss till en tredagarstidning, säger Lennart Ljung.

Lennye Osbeck, 64, började som fotograf på tidningen 1969. I flera omgångar har han också varit ordförande i journalistklubben på tidningen. Han vittnar om en pressad situation för journalisterna som det är i dag.

– Allra helst sedan filmandet har kommit in. Meningen är att vi ska göra minst ett TV-inslag i veckan där man även fotograferar och redigerar själv, säger han.

I dag säger riktlinjerna på redaktionen att en journalist ska producera ungefär en sida om dagen. Det kan betyda allt från tre till fem artiklar på en dag. Sen är det allt det andra. Säg att det händer en olycka på motorvägen, då ska reportern åka ut och skriva en kort grej till webben, lägga ut en push-notis, ta bilder till print dagen efter, göra intervjuer och skriva en fullängdsartikel. Innan man slutligen redigerar in den på sidan när man är tillbaka på redaktionen.

Allmänreportern Ellinore Wolf, 26, tillhör det yngre gardet på tidningen. Hon flyttade till Köping för två år sedan från Stockholm. Hon är gravid och har tillsammans med pojkvännen precis köpt ett hus i staden.

– Jag började som sommarvikarie och det kändes som en dröm när det blev ett fast jobb. Det fanns ju inte i tankarna när man gick utbildningen. Men nu är drömmen slut, säger hon.

Som tredje namn på Las-listan räknar Ellinore Wolf med att hon blir av med jobbet nu. Även om hon hoppas att det går att få jobba kvar inom koncernen. Precis som många andra vi pratar med på redaktionen undrar hon vad som ska hända med journalistiken.

– Jag undrar när man ska få tid att bli frikopplad och göra granskningar? Ärligt talat har vi inte fått veta så mycket om hur journalistiken kommer att se ut, vi har mest fått se siffror på pengar.

Förra året ökade Mittmedia rörelsevinsten med 20 procent – från 114 till 137 miljoner kronor. Resultatet är till och med än bättre, 183 miljoner kronor, om man räknar bort engångskostnader för avvecklingar av ett tryckeri och nedläggningen av tidningen Dagbladet i Sundsvall. Samtidigt fortsätter upplagorna att tappa kraftigt, precis som för många andra koncerner. Utåt håller Mittmedia-chefer som AnnaKarin Lith inte alls med om bilden som redaktionen i Köping målar upp av en nedmontering av kärnprodukten. Enligt Mittmedia är det här är en omgörning som också innebär att det frigörs resurser till satsningar på mer och bättre journalistik. Bland annat har koncernen anställt en API-redaktör (som tar hand om dataflöden från olika källor) och live-TV-redaktörer som ska komma alla redaktioner till del.

Promedias journalistklubbs-ordförande Lennart Almqvist intervjuades i Journalisten efter att beskedet kom torsdagen den 10 mars. Promedia köptes upp av Mittmedia för ett drygt år sedan och där ingick bland annat BBL/AT. Han sågar Mittmedias strategi jäms med fotknölarna.

– Jag tror ju inte på själva affärsidén. Man går för fort fram med den digitala omställningen. Den måste göras, men i rätt tempo så att vi inte förlorar intäkter för att tidningen blir så dålig att folk inte vill betala för den, sa Lennart Almqvist.

Daniel Nordström är chefredaktör för såväl VLT i Västerås som de gamla ”Ingress-tidningarna”. Han vill understryka att det här fortfarande bara är ett förslag på nedbemanning som ska förhandlas.

– I samband med det här gör vi en större organisationsförändring där vi bland annat tillsätter en nyhetschef i Västerås som jobbar mot Ingress-tidningarna. Det kommer även finnas livereportrar som jobbar åt alla sajter samt desk­redaktörer, så det här innebär också ett annat arbetssätt som ska frigöra resurser. Det är inte så att det bara försvinner tjänster, säger Daniel Nordström.

Chefredaktören menar att samtliga som blir kvar på BBL/AT nu kan koncentrera sig på innehåll. Nyhetschefen försvinner och reportrarna behöver inte längre fokusera på print. Enligt Nordströms sätt att räkna kommer det här inte att påverka journalistiken.

– Hela min tanke kring den här förändrade organisationen är att vi ska bli vassare totalt sett. Genom ett nytt arbetssätt ska vi frigöra nya resurser så reportrarna fullt ut kan vara reportrar och inte sitta och pilla med sina små rutor till print. Det finns förutsättningar för att bli vassare och bättre här, framför allt digitalt.

På VLT ska 17 tjänster bort, varav tre på Promedias Gemensamma redaktionella enhet, GRE. På VLT finns det enligt chefredaktören en hel del utrymme för bantning. Bland annat genom att ta bort chefer och flytta viss redigering till navet i Sundsvall. I den nya organisationen ska också alla redaktioner kunna ta del av andra resurser som Mittmedia utvecklar. Som det TV-team på fyra personer som kan rycka ut och sända live-TV.

– 14 tjänster låter mycket men i det stora hela tappar vi inte så mycket reporterkraft. Vi skaffar oss ett mer modernt arbetssätt som kommer att göra oss vassare i alla kanaler. Sen tillsätter vi folk också, bland annat en politisk redaktör och en ny kulturredaktör.

Live-reportrarna som ska göra TV ska även leverera till VLT, BBL/AT, Sala Allehanda och Fagersta-Posten. Om det händer något stort i exempelvis Västerås kan de gå in som resurs och agera studio, det finns också en som är tekniskt ansvarig.

Ingen vi pratat med är kritisk mot att man ställer om mot digitalt, tvärtom. Men bara 8-9 procent av era intäkter kommer från det digitala. Går inte den här omställningen för fort?
– Det gäller att jobba i parallella spår hela tiden. Prenumeranterna är viktiga för oss, de ska fortsätta få en bra tidning. Jag tycker snarare att det går för långsamt i tidningsbranschen och är orolig för de koncerner som inte jobbar som vi gör. Många är defensiva digitalt och de kommer att få stora problem framöver, säger Daniel Nordström.
                                                                         KLAS GRANSTRÖM

 

Så drabbas Mittmedias 28 redaktioner
I Mittmedias sparförslag tas 103 redaktionella tjänster bort. Samtidigt ska man tillsätta 13 nya redaktionella tjänster varav sex i redigeringsnavet och två på nattredaktionen i Sundsvall, två i sportdesken i Östersund, två i ett tredje live TV-nav placerat i Örebro och samt en tredje sportchef vars placering ännu är oklar. Antalet redaktionella tjänster minskar därmed totalt med 90. Så här fördelas nedskärningen:
Ångermanland/Sundsvall: 8 tjänster bort
Hälsingland: 10 tjänster bort (bland annat Ljusdals-Posten, HT, Söderhamns-Kuriren, Ljusnan)
Gefle Dagblad: 3 tjänster bort
Arbetarbladet: 3 tjänster bort
Dalarnas Tidningar: 13 tjänster bort
Dala-Demokraten: 1 tjänst bort
Östersunds Posten: 3 tjänster bort
Länstidningen Östersund: 3 tjänster bort
Norrtelje Tidning: 4 tjänster bort
Länstidningen Södertälje: 7 tjänster bort
Nynäshamns Posten: 1 tjänst bort
Nerikes Allehanda: 18 tjänster bort
VLT: 14 tjänster bort
Ingress: 12 tjänster bort (Sala Allehanda, Fagersta-Posten, Bärgslagsbladet/Arboga Tidning. Avesta Tidning flyttas till Dalarnas Tidningar)
Gemensam redaktionell enhet, Västerås: 3 tjänster bort

 

Fler avsnitt
Fler videos