Gå direkt till textinnehållet

Receptprotest i turkisk tidning

En turkisk lokaltidning i provinsen Batman fyller sin förstasida med recept i protest mot inskränkningarna i yttrandefriheten.

Tidningen Yön Gazetesi i den kurddominerade turkiska provinsen Batman har ådragit sig nära 40 stämningar och åtal sedan tidningen startade i september 2013. Nu har tidningen i protest mot inskränkningarna i pressfriheten och yttrandefriheten börjat publicera recept på förstasidan. Det rapporterar Hurriyet Daily News.

Den lilla lokaltidningen med sju anställda har fokuserat på lokala missförhållanden i det lokala styret och har riktat kritik mot tjänstemän på flera myndigheter. Enligt chefredaktören Ferit Tunç har tidningen utsatts för hårda påtryckningar från myndigheter efter publiceringarna, och det är därför man valt att börja publicera recept på förstasidan i protest.

I Turkiet har liknande mediala protester genomförts tidigare, varav den mest kända är den legendariske journalisten Çetin Altans artikel om fördelarna med att äta bönor som publicerades som protest mot inskränkningarna i pressfriheten några dagar före statskuppen 1960.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos