Gå direkt till textinnehållet

Recensent missade spelning – skrev ändå

Tidningen Dragspelsnytt publicerade en recension som hade stora likheter med en recension i Örnsköldsviks Allehanda. Nu medger recensenten att han tagit delar av texten från ÖA – och att han inte ens var på plats vid spelningen.

I april i år recenserade journalisten Bengt Öhgren en spelning med Sören Rydgrens kvartett på Folkets hus i Husum i Ångermanland för Örnsköldsviks Allehandas räkning. Några månader senare hittade han en recension från samma spelning i Svenska Dragspelares Riksförbunds (SDR) medlemstidning Dragspelsnytt. Likheterna var slående, ansåg han.

I originalartikeln i ÖA (intill) hade Bengt Öhgren inlett brödtexten: ”Det blev lättsam dragspelsjazz med nostalgiska och svängiga melodier av professionella musiker.”

Artikeln i Dragspelsnytt (nedan) inleddes: ”Det blev både lättsamt och virtuost spel med nostalgiska melodier av dessa professionella musiker.”

Annons Annons

På flera ställen finns snarlika reflektioner och formuleringar. ”Smakfulla och harmoniska improvisationer” förvandlas i Dragsspelsnytt till ”smakfulla harmoniseringar och improvisationer”. I båda texterna uppges att det bjöds på ett ”tjugotal melodier denna afton” och att det bjöds på trevligt mellansnack med många skojiga historier.

– Det var uppenbart att det var min text som han skrivit om, säger Bengt Öhgren till Journalisten.

Han tog kontakt med Dragspelsnytt för att få en förklaring.

– Jag kräver ingen ersättning, bara en ursäkt. Mitt namn borde åtminstone ha funnits med i anslutning till texten. Det är ingen stor sak, men jag tycker man ska hålla på upphovsrätten, säger Bengt Öhgren.

Någon ursäkt har Bengt Öhgren dock inte fått. Ansvarig utgivare, tillika ordförande i SDR, Åke Hellman, skyller på recensenten.

– Jag kan ju inte kolla med varje skribent om det verkligen är de som har skrivit artikeln. Men det är klart att det här inte är bra. Jag ska ta kontakt med Bengt, säger Åke Hellman till Journalisten.

Men du är ju ansvarig utgivare, så det är ju du som är ansvarig för texten även om du inte skrivit den?
– Men då skulle man ju knappt våga publicera någonting! Jag vet inget om sådant här. Jag är bara en glad speleman som råkat bli ordförande i SDR.

Curt Ivan Ericsson som skrivit recensionen för Dragspelsnytt medger utan omsvep att han tagit texten.

– Jag fick i uppdrag att recensera spelningen men jag hann inte dit, så då löste jag det så här i stället, säger Curt Ivan Ericsson.

Du var inte där? Nu får man intrycket av att du var där. Ska man göra så tycker du?
– Nej, det ska man inte. Det var dumt.

Fler avsnitt
Fler videos