Gå direkt till textinnehållet

Rasismen på Avpixlat får intern kritik

Sajten Avpixlat som drivs av Sverigedemokrater får nu intern kritik från SD för en rasistisk artikel om SVTs lucia.

Avpixlats redaktion uppgav i en artikel som lades upp på torsdagen att SVTs lucia var ”ett slag i ansiktet på svenskarna”, att det var en ”kulturchock” och att SVT borde be svenska folket om ursäkt.

Orsaken: lucian var ”kolsvart” (ändrades senare till ”med mångkulturellt utseende”) och att en ”nysvensk” rappade på ”bruten Rinkebysvenska” med en text som hyllade mångfalden.

Avpixlat står Sverigedemokraterna mycket nära. Det är SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth som samlar in pengar till Avpixlat. Huvudmannen är Mats Dagerlind, som också arbetar för Sverigedemokraternas partitidning SD-kuriren, enligt Aftonbladet.

Annons Annons

SDs partiordförande Jimmie Åkesson har kallat Avpixlat för den ”sunda delen” av Sverigedemokraternas nätverksamhet, i en intervju med Sydsvenskan.

Men efter artikeln om SVTs lucia får nu Avpixlat intern kritik från flera Sverigedemokrater, som betraktar den som rasistisk.

Avpixlat backade efter kritiken och ändrade bland annat rubriken där lucian, 14-åriga Astrid Cederlöv, kallades för ”kolsvart”.

Avpixlat har efter kritiken uppdaterat artikeln och skriver: ”Eftersom diverse ras- och hudfärgsfixerade skandaljournalister som väntat har gjort sitt bästa för att misstolka vissa formuleringar i den ursprungliga versionen av detta inlägg har vi nu gjort några smärre modifikationer för att tydliggöra att deras gormande självklart bara som vanligt handlar om förtal och grundlös smutskastning av oss och alla andra med Sverigevänliga åsikter.”

Fler avsnitt
Fler videos