Gå direkt till textinnehållet

Psykförsvaret föreslås leta faror på Internet

En ny enhet ska ständigt övervaka innehållet på nätet för att hitta “fientliga informationsattacker” och avslöja källorna till sådana attacker. Den ska finnas på Styrelsen för psykologiskt försvar och varna myndigheter och företag när något är på gång. Förslaget utreds av Sårbarhets- och säkerhetutredningen som ska vara klar i maj.

En ny enhet ska ständigt övervaka innehållet på nätet för att hitta “fientliga informationsattacker” och avslöja källorna till sådana attacker. Den ska finnas på Styrelsen för psykologiskt försvar och varna myndigheter och företag när något är på gång. Förslaget utreds av Sårbarhets- och säkerhetutredningen som ska vara klar i maj.

Tankarna på den nya analysgruppen föddes i regeringens särskilda arbetsgrupp om informationskrigföring, Ag IW, och presenterades 1998 i en delvis hemligstämplad rapport. I arbetsgruppen ingår representanter för departement och statliga myndigheter på försvars- och säkerhetsområdet.

I december utvecklades tankarna ytterligare när Överstyrelsen för civil beredskap, ÖCB, lämnade sin rapport om hur psykförsvaret ska organiseras.

Annons Annons

I dokumenten skissar försvarsmyndigheterna på en särskild analysgrupp om 5-6 heltidsanställda forskare som följer innehållet på nätet och slår larm i fall vissa mönster tyder på att någon försöker påverka svensk opinion.

Kan handla om påtryckargrupper på nätet

”Informationsattackerna” kan vara allt från att en finansiell aktör manipulerar den svenska kronkursen eller att en konkurrent vill svärta ned ett stort svenskt företag, till rena informationskrigsanfall från andra stater. Det kan också vara en påtryckargrupp eller en privatperson som planterar viss information för att nå särskilda syften.

I själva analysen som Styrelsen för psykologiskt försvar ska göra ingår att hitta källan till de uppgifter av intresse man hittar i medierna på nätet. Gruppen ska också analysera syftet och metoderna bakom den information som fastnar vid sökningarna.

Hot att undergräva förtroendet till Sveriges ledning

Vid höjd beredskap ska analysgruppen utökas till 20 personer och ha ständig jour. Den ska då ”mer intensivt och brett kunna följa nätets informationstendenser och genom olika i fred utvecklade modeller analysera och om möjligt identifiera källa, avsikt, metod och mål för informationsverksamheten (propaganda, desinformation etc)”, skriver försvarshögskolan och Styrelsen för psykologiskt försvar i en avrapportering till regeringen om hur en operativ mediebevakning ska fungera.

Som definition på vad som kännetecknar en informationsattack nämns i olika dokument partisk eller hårt vinklad rapportering, medvetna sakfel, försök att undergräva förtroendet och tilltron till Sveriges ledning samt försök att manipulera den svenska opinionen.

Påminner vagt om Echelon

Den nya verksamheten påminner vagt om det mytomspunna amerikanska Echelon. Det är en ytterst hemlig spionövervakning som tros skanna av hemsidor, e-post, fax- och teletrafik i jakten på intressanta sökord.

Echelon var bland annat föremål för en hearing i Europaparlamentet för ett år sedan. Enligt rapporter som parlamentet beställt har centralen spanat på organisationer som Amnesty och Christian Aid, samt på europeiska företag så att amerikanska konkurrenter har vunnit viktiga order.

Gäller öppna källor

Men för Styrelsen för psykologiskt försvar, SPF, gäller bara sökning i öppna källor, enligt SPFs generaldirektör Björn Körlof. SPF ska inte söka i e-post, fax och telefonsamtal.

– Nej. Vi sysslar inte med polisiär verksamhet, men däremot gör polisen det. Det kan jag föreställa mig.

Björn Körlof vill hellre jämföra den nya verksamheten med den opinionsanalys som redan förekommer av andra öppna massmedier på SPF.

– Om du jämför med Echelon tror jag inte det är relevant. Jag känner inte till Echelon mer än vad jag läst mig till men för vår del pratar vi om en forskningsverksamhet, säger han.

Industrin inte så intressant

När det gäller analyser av sånt som rör svenska företag är Björn Körlof osäker.

– Vi på SPF har inte så stort intresse av industrin, men jag vill inte utesluta att vi ska intressera oss även för attacker mot näringslivet, säger han.

Att SPF ska ägna sig åt den här typen av verksamhet är inget beslut som fattats i verkets styrelse, säger Björn Körlof. I stället ligger det på regeringen att ge SPF ett sådant uppdrag. Men Björn Körlof säger att analysverksamheten nämns i budgetunderlaget för 2002 för den händelse att SPF får ett sådant regeringsuppdrag.

Betänkande i maj

Huruvida SPF ska syssla med det här är en av de saker som centerns gamle partisekreterare Åke Pettersson ska fundera över.

Han är regeringens särskilda utredare i säkerhets- och sårbarhetsutredningen och ska lämna sitt betänkande i början av maj.

Styrelsen för psykologiskt försvars eventuella analys av informationsattacker på nätet ingår som en liten del i hans utredningsuppdrag. Avvägningen mellan yttrandefrihet och kontroll är något han noga ska gå igenom, säger han.

– Men jag kan inte säga vad jag kommer att föreslå. Jag är mitt uppe i arbetet just nu, säger Åke Pettersson.

borge.nilsson@textra.se

Fler avsnitt
Fler videos