Gå direkt till textinnehållet

Protest mot att medier utestängs från rättegång

Ansvariga utgivare för SVT Nyheter Gävleborg, Sveriges Radio P4 Gävleborg och Helahälsingland.se protesterar mot Hudiksvalls tingsrätts beslut att rättegången om det så kallade Råbo-mordet hålls bakom stängda dörrar.

”Det är i grunden en demokratisk rättighet för allmänhet och medierna att ta del av och rapportera om det som sker inom rättsväsendet. Mediernas uppgift är att vara medborgarnas förlängda arm in i miljöer som gemene man har svårt att ha tillgång till. Förhandlingar i tingsrätt/hovrätt är exempel där det är extra viktigt."

Det anser Jimmy Roos, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Gävleborg, Kerstin Carlsson, kanalchef och ansvarig utgivare för P4 Gävleborg och Tomas Froms, tillförordnad ansvarig utgivare för Helahalsingland.se.

De påpekar att det finns en risk att en utestängning av allmänhet och medierna kan leda till ”spekulationer och ryktesspridning kring vad som hänt i fallet och händer i rättssalen. Det är inte värdigt svenskt rättsväsende att medverka till en sådan situation”, skriver de ansvariga utgivarna på sina egna mediesajter.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos