Gå direkt till textinnehållet

Promediaköp kan bli av i höst

I slutet av november kan det bli klart om Mittmedia och Eskilstuna-Kuriren tar över hela tidningsverksamheten i Promedia.

Det var i juni som beskedet kom att Mittmedia och Eskilstuna-Kuriren vill ta över hela tidningsverksamheten inom Liberala Tidningar Media, som äger Promedia. Tidningsbolaget ger ut två gratistidningar och tio prenumererade tidningar, bland annat VLT, Nerikes Allehanda och Länstidningen i Södertälje.

I sin tur ska Stampen ta över hela ägandet i tryckeriet V-TAB.

Stampens VD Martin Alsander säger att förhandlingarna kring uppdelningen av Liberala Tidningar Media går enligt plan, men kan inte kommentera innehållet i dessa.

– Vi har gett oss själva fram till den 30 november att föra förhandlingar. Utgångspunkten för diskussionerna är att Stampen tar över Liberala Tidningars 46-procentiga ägande i V-TAB, där vi redan är majoritetsägare, och att Eskilstuna-Kuriren/Mittmedia tar över Liberala Tidningars ägande i Promedia. Avsikten är att vi ska nå i mål, säger Martin Alsander.

Stampen äger i dag 55 procent av Promedia, Mittmedia 25 procent och Eskilstuna-Kuriren 20 procent. Promedia har 505 tillsvidareanställda.

Mittmedias VD Thomas Peters­sohn säger att medieföretagets finanser är goda och att man inte behöver ta några banklån för att övertagandet av Stampens andelar av Promedia ska bli möjligt.

– Vi har redan en bankfinansiering som är på en hygglig nivå. Mittmedia hade en bra lönsamhet under 2014 och enligt nuvarande plan ser det ut som att vi blir skuldfria under nästa år. Den finansiella situationen känns stabil. Vad vi nu diskuterar är en uppdelning av nuvarande struktur inom Promedia. Det handlar om att komma vidare i det praktiska, säger Thomas Peterssohn.

Om övertagandet av Stampens andelar av Promedia går i lås innebär det att Mittmedia förutom de tolv tidningarna i Mellan­sverige även äger 18 tidningar i Jämtland, Hälsingland, Dalarna, Gävle och Norrlandskusten.

Kan det bli ett ärende för Kon­kurrensverket?
– Nej, det tror jag inte. Jag ser inte att denna transaktion skulle aktualisera en granskning, säger Thomas Peterssohn.

Enligt konkurrenslagen om företagskoncentration måste ett företag anmäla till Konkurrensverket om de berörda företagen tillsammans har en årsomsättning i Sverige som överstiger en miljard kronor och att minst två av företagen vardera har en omsättning i Sverige som överstiger 200 miljoner kronor.

Fler avsnitt
Fler videos