Gå direkt till textinnehållet

Promediaklubben tror inte på affärsidén

Lennart Almqvist, ordförande i journalistklubben på Promedia, sågar sparpaketsförslaget på Mittmedia och Promedia jämte fotknölarna. ”Vem ska stå för den lokala journalistiken när man skär ned så mycket?” säger han till Journalisten.

Journalisten berättade i går om det stora sparpaketet på Mittmedias och Promedias 28 tidningar. Lennart Almqvist, ordförande i journalistklubben på Promedia, till dagligdags anställd på Nerikes Allehanda sågar förslaget, men poängterar samtidigt att det än så länge bara är ett förslag.

– Man ska komma ihåg att det här är ett förslag. MBL-förhandlingen drar igång vid månadsskiftet. Vad som blir resultatet av den vet vi inte. I förra besparingspaketet i Promedia för några år sedan skulle 100 årsarbetare bort. Det blev 70. Det går att förhandla, det gick i alla fall i Promedia. Det är klart att man blir orolig och bekymrad när man hör vilka planer de har. Det är klart att det kommer att bli ett sparpaket, men hur stort det blir är inte klart, säger Lennart Almqvist.

– Ett krav som vi kommer att utgå från i förhandlingen, förutsätter jag, är att Las ska respekteras. Trycket ligger på redigeringen och fotoavdelningar, men kan man lära mig att ta bilder kan man lära en fotograf att skriva. Det är klart att det blir sämre. Det är bättre att en som är duktig på att ta bilder tar bilder och en som är duktig skribent skriver.

Annons Annons

Men nu ska alla bli multijournalister, vad tycker klubben om det?
– Det kan man ha olika uppfattningar om. Vissa mindre tidningar i Promedia har alltid jobbat så. På de större tidningarna, som NA och VLT, har det varit mer uppdelat. Där blir förändringarna arbetsmässigt större. Jag tror på att satsa på specialkompetens. Det blir oerhört svårjobbat om jag har varit fotograf eller familjeredaktör i 20 år och plötsligt ska jag kasta mig in och skriva någonting om landstingspolitiken. Bara tidsåtgången för att sätta sig in i vad det handlar om stjäl resurser. Då befarar man ju att det i stället blir mer förenklat, att man blir ett språkrör åt makthavare, och sitter och rewritear pressmeddelanden, för man får inte tid att sätta sig in i mer komplexa frågor.

I förslaget ligger att all redigering flyttas till Mittmedias redigeringsnav i Sundsvall, något som Promediaklubben kritiserar.

– Det är bäst att redigera lokalt, då vet människor vad det handlar om och orter blir rätt och så vidare. Men man borde kanske ha satsat på två redigeringsnav, bland annat av säkerhetsskäl och rekryteringsskäl. Det blir sårbart med bara en enhet, säger Lennart Almqvist.

Menar du att detta är fel väg att gå för Promedia?
– Ja, jag tror ju inte på själva affärsidén. Man går för fort fram med den digitala omställningen. Den måste göras, men i rätt tempo så att vi inte förlorar intäkter för att tidningen blir så dålig att folk inte vill betala för den.

– Vem ska stå för den lokala journalistiken när man skär ned så mycket? Vem ska bevaka lokala makthavare, vem ska hinna med det? De satsar oerhört hårt digitalt. Det är digitalt först som gäller i alla sammanhang, nu säger man inte ens ”digitalt först” utan bara ”digitalt”. Det finns inget som kommer på andraplats. Jag tror att man måste gå mot mer digitalt men på Nerikes Allehanda är de digitala intäkterna bara åtta till tio procent av de totala intäkterna. 90 procent kommer från papperstidningen. Vi måste genomföra förändringen hand i hand med våra prenumeranter. Man får inte glömma att en stor del av våra inkomster kommer från papperstidningsprenumeranter. De digitala inkomsterna är visserligen växande men från en mycket låg nivå.

Fler avsnitt
Fler videos