Gå direkt till textinnehållet

Program fällt för att inte ha respekterat privatlivet

Granskningsnämnden för radio och TV har fällt ett inslag i programmet Det okända för att ha brutit mot respekten för privatlivet. En avliden man namngavs och det påstods att hans "ande" älskade att skrämma de som bodde i ett hus.

Det okända handlar om övernaturliga händelser. I det aktuella programmet, som sändes den 2 maj i år i Sjuan, besökte man en familj som bor på en namngiven ö i Göteborgs skärgård. Familjen berättade om konstiga saker som hände i huset.

Ett medium som kom till deras hjälp berättade att han kände en närvaro av en avliden mansperson som tyckte om att skrämmas. Mediet namngav även den manlige "anden", hans efterlevande hustru och de två sönerna.

Anmälaren anser att programmet utpekar hens avlidne pappa som en ande som hemsöker hus och anser att programmet utgjorde ett intrång i deras privatliv.

TV4 skriver i sitt svar till Granskningsnämnden att man försökt att ringa till den avlidnes hustru, men inte nått henne. Detta har senare missuppfattats som att redaktionen hade fått tag i familjen, men att den inte ville medverka. TV4 har därför valt att omredigera avsnittet på TV4 Play.

Granskningsnämnden konstaterar att den avlidne mannen kunde identifieras genom namnuppgifter och vilken ort han bodde på. Granskningsnämnden anser därför att programmet strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Fler avsnitt
Fler videos