Gå direkt till textinnehållet

Pressfrihetspris till Najiba Ayubi

Den afghanska journalisten Najiba Ayubi har tilldelats Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetspris.

Najiba Ayubi har över 25 års erfarenhet av att rapportera i Afghanistan. Hon har arbetat under anonyma hot och attacker efter att ha rapporterat om politik och kvinnors rättigheter. Som verksamhetsledare för Killid Group, som bland annat ger ut två av landets populäraste tidningar Killid Weekly och Mursal Weekly, är hon med och formar framtiden för landet.

Prismotiveringen lyder: ”Najiba Ayubi är journalist i ett land där journalistik är nästan omöjligt att ägna sig åt. Hennes kamp är en inspiration runt om i världen och hon är ett bevis på den skillnad en journalist kan göra.”

”Reportrar utan gränser är oerhört stolta att få ge årets pris till Najiba Ayubi. Man blir ödmjuk inför den kamp hon har fört i många decennier, mot både talibaner och traditionella strukturer. Afghanistan var ett av de dödligaste länderna för journalister förra året och Ayubi är ett föredöme runt om i världen", säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.

Annons Annons

Prisceremonin äger rum på den internationella dagen för pressfrihet den 3 maj.

Reportrar utan gränsers pressfrihetspris har delats ut sedan 2003 och tidigare pristagare inkluderar Claudia Julieta Duque (2010), Wael Ghonim (2011), Rimjin-gang (2013), Raif Badawi (2015) och Raqqa is being slaughtered silently (2016).

Fler avsnitt
Fler videos