Gå direkt till textinnehållet

Pressfriheten under attack inför valet i Bangladesh

På måndagen blockerade den bangladeshiska telekommunikationsmyndigheten 58 nyhetssajter under tolv timmar, anklagade av regeringen för att sprida ”propaganda och fejknyheter”.

Inför parlamentsvalet i Bangladesh den 30 december hårdnar den statliga kontrollen över medierna.

På måndagen stängdes tillgången till 58 nyhetssajter av den bangladeshiska telekommunikationsmyndigheten BTRC under tolv timmar, av ”säkerhetsskäl”. Enligt informationsminister Hasanul Haq Inu stängdes sajterna eftersom de spred ”propaganda och fejknyheter”, rapporterar Dhaka Tribune.

I helgen greps chefredaktören för nyhetssajten Daily71, Sheikh Riad Muhammad Noor, anklagad för att ha spridit fejknyheter och uppviglat människor på sociala medier.

Förra veckan omfördelade polisen resurser ner på distriktsnivå för att övervaka medierapportering och förhindra spridning av fejknyheter inför valet.

I september infördes en ny lag som kraftigt begränsar yttrandefriheten på nätet, och premiärminister Sheikh Hasina gick till angrepp mot journalister och pressfrihetsorganisationer som kritiserade lagen: ”Journalisterna tänker bara på sina egna intressen, inte på samhället”, sade Sheikh Hasina enligt Reuters.

Flera pressfrihetsorganisationer och medier har protesterat mot den ökade statliga kontrollen.

Fler avsnitt
Fler videos