Gå direkt till textinnehållet

Pressfriheten under attack

Reportrar utan gränser lämnar i dag sin rapport för 2014. Den visar att pressfriheten minskar i världen.  

Finland är enligt pressfrihetsindexet världens bästa land. Sverige får sänkt betyg men stiger ändå i listan och blir femma i världen.

" Det är naturligtvis roligt att Sverige klättrar till en femteplats. Att vi inte gör det för att pressfrihetssituationen har blivit bättre i Sverige, utan att länderna över oss har blivit sämre är däremot inte lika nöjsamt" säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.

I toppen ligger FInland, följt av Danmark, Norge, Nederländerna och Sverige.

Annons Annons

Organisationens pressfrihetsindexet betygsätter länder efter sju kriterier, bland annat mediepluralism, självcensur, yttrande- och presslagstiftning liksom hot mot journalister. "Målet är att ge en tydlig bild av pressfrihetssituationen både i enskilda länder och i världen i stort." skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Europa ligger fortfarande bäst till i världen, men faller i indexet. Mellanöstern och Nordafrika ligger sämst till av regionerna i världen vad det gäller presssfrihet.

I botten på listan ligger  Vietnam, Kina, Syrien, Turkmenista, Nordkorea, Eritrea. I Eritrea sitter ännu den svenska journalisten Dawit Isaak i fängelse sedan över 13 år, utan att ha fått någon rättegång.

Hela rapporten finner du här.

Fler avsnitt
Fler videos