Gå direkt till textinnehållet

”Pressfriheten hotad i USA”

I samband med republikanernas konvent i dag överlämnar PEN America en namninsamling till republikanernas och demokraternas partiledningar med krav på att pressfriheten respekteras. Vita Huset-korrespondenternas förening anser att såväl Donald Trump som Hillary Clinton hotar den fria journalistiken i USA.

PEN Americas namninsamling som i skrivande stund fått 12 800 underskrifter ska överlämnas i dag måndag i samband med att det republikanska partiet inleder sitt konvent. PEN America kräver bland annat att partierna, kandidaterna och deras supportrar respekterar pressfriheten, gör klart att personangrepp mot journalister är oacceptabla samt att de redovisar sitt stöd för pressfriheten.

Flera pressfrihetsorganisationer har uttryckt oro över att pressfriheten i USA är hotad. I juni drog Donald Trump in pressackrediteringen för Washington Post för ”otroligt felaktig rapportering”, vilket Journalisten berättat om. I flera debatter under premiärvalet har presidentkandidater anklagat medier och journalister för bland annat partiskhet. Donald Trump har öppet beskrivit journalister som ”avskum”, ”hemska” och ”oärliga”.

Hillary Clinton har å sin sida vägrat svara på frågor från journalister och hon har inte hållt en presskonferens sedan december 2015, något som kritiserats av flera medie- och pressfrihetsorganisationer.

Annons Annons

Vita Huset-korrespondenternas förening kritiserar i en debattartikel i USA Today de två presumtiva presidentkandidaterna för deras behandling av medierna som bevakar valet. ”USA kommer inte att ha en fri press om presidenten själv får välja vilka journalister och vilka medieorganisationer som ska ha tillgång till ämbetet”, skriver Carol Lee från The Wall Street Journal och Jeff Mason från Reuters i debattartikeln.

Fler avsnitt
Fler videos