Gå direkt till textinnehållet

Presentkort till journalister på DN – utom frysboxen

Dagens Nyheter skickade bakom medarbetarnas ryggar in deras CVn till Arbetsdomstolen i processen mot åtta uppsagda journalister. DN har nu kompenserat journalisterna för tilltaget med ett presentkort om 1 350 kronor. Men journalisterna i frysboxen får ingen kompensation.

Journalisten berättade i november att DN bakom ryggen på sina egna anställda sänt in CVn till Arbetsdomstolen för att bevisa att det fanns sakliga skäl till uppsägningen av åtta journalister utanför turordningsreglerna förra hösten. Tidningsledningen hade veckorna före beordrat alla journalister på redaktionen att lämna in sina CVn under förevändningen att man ville göra en kompetensinventering.

Tilltaget upprörde journalisterna på DN, och i en förhandling med journalistklubben nåddes en överenskommelse där klubben fick ett skadestånd och journalisterna som fått sina CVn insända till AD kompenserades med varsitt presentkort på Melanders Fisk om 1 350 kronor, samt en ursäkt.

De journalister som var placerade i DNs så kallade ”frysbox” som Journalisten berättat om, fick dock ingen kompensation, trots att flera av deras CVn också skickades till AD.

Anita Bengtsson är en av journalisterna som placerades i frysboxen 2013. Hon har slutat med avgångsvederlag men är formellt fortfarande anställd av DN resten av 2015. Hon berättar för Journalisten att hon inte ens får svar från ledningen när hon mejlar.

– I och med avgångsvederlaget har jag också frånsagt mig alla andra ekonomiska krav på DN, så det är egentligen inte presentkortet jag är ute efter, utan det är ursäkten. Vi borde precis som alla andra på redaktionen få en ursäkt, men i stället blir det ett avslut med ytterligare mobbning, säger Anita Bengtsson.

Två av de personer som sattes i ”frysboxen” 2013 arbetar fortfarande på DNs redaktion. En av dem fick sitt CV inskickat till AD, men har till skillnad från sina kolleger på DN inte fått någon kompensation.

Journalistklubbens ordförande Anders Forsström berättar att klubbens krav var att alla skulle kompenseras.

– Vi är mycket nöjda med den överenskommelse vi gjorde med arbetsgivaren och vi tycker att det är bra att företaget har försökt att läka den skada som uppstått i och med att dessa CVn skickades till AD. När det gäller den i projektet som är kvar på DN som inte fått någon kompensation så tror jag det handlar om ett olyckligt misstag, men det är företagets sak att svara på det, säger Anders Forsström.

Magnus Janson, personaldirektör på Bonnier News, svarar i ett mejl på frågan varför journalisterna i frysboxen inte fick del av kompensationen:

”DN tackade för ett par månaders sedan av medarbetarna i projektgruppen som du nämner med en väldigt trevlig middag på restaurang Gondolen. Närvarande var nästan alla i projektgruppen. Jag var på plats och höll ett tacktal samt stod för notan. Middagen i sig var själva avtackningen av dem i projektgruppen”, skriver Magnus Janson i mejlet.

Fler videos
Fler avsnitt