Gå direkt till textinnehållet

Premiär för SvDs nya sajt

I dag var det premiär för Svenska Dagbladets nya algoritmstyrda sajt. Tanken med den nya sajten är att webbredaktörerna ska slippa flytta omkring puffar och leta efter länkar till gamla artiklar.

SvD:s nya sajt är baserad på Schibsteds nya mediaplattform SMP, Schibsted Media Platform. SvD är den första Schibstedtidning som använder detta koncerngemensamma publiceringsverktyg.

Det enda redaktörerna behöver göra är att ge varje artikel ett numeriskt nyhetsvärde som bestämmer hur högt upp på sajten artikelpuffen hamnar, samt en tidsangivelse på hur länge den ska ligga uppe.

I en artikel i SvD påstods dessutom att sajten kommer att förändras för inloggade läsare, baserat på deras intresse. Men så kommer det inte att bli.

Annons Annons

– Nej, den typen av tekniska lösningar tittar vi på, men det är inte aktuellt nu, säger SvDs chefredaktör Fredric Karén.

– Däremot kommer inloggade läsare att kunna spara artiklar och följa sina utvalda skribenter. Vi kommer också att erbjuda mer premiumläsning för inloggade prenumeranter. Vi har sedan i höstas kört SvD Story som är långläsning för våra prenumeranter, och nu vill vi kunna erbjuda mer av den sortens material.

Vad för material handlar det om?

– Vi kan lägga upp paket med till exempel tio understreckare om andra världskriget från vårt arkiv, eller lägga upp alla delar i en artikelserie som ska gå i tidningen på en gång. Lite som Netflix gör med sina egna serier, du får allt på en gång.

Vad är vinsten med en algoritmstyrd sajt?

– Vi kallar det för en redaktörsstyrd algoritm, eftersom det är webbredaktören som bestämmer nyhetsvärdet och därmed placeringen på sajten. Vinsten är att det frigör tid för webbredaktörerna att arbeta med kvaliteten på innehållet i form av bland annat bättre bilder och bättre rubriker. Dessutom får de mer tid till sociala medier. Det är ganska mycket vinst vi gör genom att införa algoritmen. Men vi räknar med att det kommer att bli en del justeringar i början för att få det att funka som vi vill ha det, säger Fredric Karén.

Fler avsnitt
Fler videos