Gå direkt till textinnehållet

”Praktik är en utbildningsinsats”

Praktiklön Produktionsbolaget Tredje Statsmakten som gör Medierna i P1 betalar inte sina journalistpraktikanter. ”Åt helvete”, tycker Pelle Sundberg som är lärare på Mittuniversitetets journalistprogram.

– Jag har 53 studenter ute på praktik just nu. 52 av dem får betalt, säger Pelle Sundberg.

Han menar att alla som tar emot journalistpraktikanter bör betala dem, annars utnyttjar man unga människor som gratis arbetskraft. Praktiken riskerar också att bli sämre utan praktiklön, anser han; om ett företag betalar 10 000 kronor i månaden för en praktikant ser man garanterat till att hen utvecklas och får jobba.

– Men det är extra upprörande att ett produktionsbolag som gör ett mediegranskande program för public service säger sig inte ha råd att betala praktiklön. Det är bullshit. Granskar man medierna måste man vara väldigt noga med sin egen etik och moral, säger Pelle Sundberg.

Lars Truedson, VD på Tredje Statsmakten, säger att bolaget har att välja mellan att inte ha några praktikanter alls eller att ha oavlönade praktikanter.

– Så är den hårda verkligheten. Om man har 2 000 anställda som Sveriges Radio är det rätt lätt att ta sig an en handfull praktikanter – ibland kan de göra en jätteinsats och ibland kanske inte. Så ska det vara, praktik är en utbildningsinsats. Men vi är tre personer på redaktionen och har inte råd att chansa på att vi får tillbaka de pengar vi skulle lägga på en 50-procentig lön.

Att utnyttja studenter som gratis arbetskraft är det inte fråga om, anser Lars Truedson.

– Nej, vi erbjuder en förvisso obetald, men ändå utbildning. Och jag tror att våra praktikanter har fått en väldigt bra praktikplats. Vi lägger ner mycket tid och engagemang på våra praktikanter, det är den redaktionella kulturen. Här är man i centrum av redaktionen och kan lära sig väldigt mycket.

Borde inte just ni ha höga krav på er?

– Vi är mycket noga med vår egen etik och moral. Men vi gör förvisso inte ett program om journalisters arbetsförhållanden, utan om journalistik. Så det argumentet låter bättre än det är.

Fler avsnitt
Fler videos