Gå direkt till textinnehållet

PP Pension säljer alla lägenheter i Malmö

PP Pension säljer av hela sitt fastighetsbestånd i Malmö. Det betyder att bostadskön för Malmö stänger och att PP Pension numera enbart äger fastigheter i Stockholmsområdet, med undantag för en fastighet i Lund.

– Jag tycker att de har misskött sig. Jag har flera kollegor här i Malmö som är lika förbannade som jag, säger Magnus Erlandsson, vetenskapsjournalist i Malmö som sparar i PP Pension.

– Det har varit ett lockbete som PP Pension haft, att om man sparar hos dem får man tillgång till en bostadskö. Jag har sparat sedan 2007 och byggt upp rätt mycket poäng som jag hade planerat att använda mig av.

Det är 14 fastigheter med totalt 265 lägenheter i centrala Malmö som sålts. PP Pension äger fortfarande en fastighet i Lund men i övrigt är alla fastigheter belägna i Stockholm och Solna.

Annons Annons

– Det har inte varit ett så stort intresse i Malmö av de här lägenheterna. Vi har fått lämna flera lägenheter, under åren, till det allmänna, säger Kjell Norling, vd i PP Pension.

– Vårt primära uppdrag är att ombesörja så att våra medlemmar ska få en så bra och trygg pension som möjligt. Att man som medlem dessutom kan stå i vår bostadskö ska ses som en ”bonus” och inte en anledning.

Enligt Magnus Erlandsson är det inte så det ligger till.

– Alla jag har pratat med sparar av den anledningen. PP Pension tror kanske att man väljer dem för att de är duktiga på att förvalta fonder, men så är det inte. Det är ett väldigt stort värde i att kunna få en bra lägenhet, det är därför man lägger in pengar där.

– Det blir provocerande när man får svaret att ”dina poäng är inte borta, du kan använda dem till en lägenhet i Stockholm”. Riktigt så enkelt är det ju inte. Många känner sig lurade.

Att pensionsspararna inte fått information om försäljningen i tid är också något Magnus Erlandsson är kritisk mot.

– Vi nås av den här informationen samtidigt som försäljningen är genomförd. Vi fick ingen förvarning, och ingen chans att använda de poäng vi eventuellt sparat ihop.

2011–2012 köpte PP Pension två kommersiella fastigheter i Stockholm och 2013 den de själva sitter i nu.

– Ibland tvingas vi också att sälja fastigheter på grund av att lagar och föreskrifter förändras. I och med marknadsutvecklingen på fastighetssidan under de senaste åren är det bra för våra pensionssparare att även ta hem lite vinst, säger Kjell Norling.

– Såsom med all kapitalförvaltning är det vårt ansvar att se till att vi kan skapa så bra avsättning som möjligt till så låg risk som möjligt.

PP Pension är ett partsägt bolag och i styrelsen sitter representanter för Unionen, Journalistförbundet och Almega.

Fler avsnitt
Fler videos