Gå direkt till textinnehållet

Postkodlotteriet sponsrar utbildning av journalister

Postkodlotteriets kulturstiftelse bekostar utbildning av arabiska journalister. Bland annat ska de lära sig hur det är att jobba i konfliktområden.

Jordan Media Institute i Amman, Jordanien, arbetar med att höja standarden och etiken inom journalistiken, bland annat hur man jobbar i konfliktområden.

Postkodlotteriets kulturstiftelse fann institutets arbete intressant och beslutade att ekonomiskt stödja utbildningen med en miljon kronor. Man kontaktade Reportrar utan gränser som satt ihop ett program.

I ett först steg blir det föreläsningar och workshop i Amman, och i nästa steg utbildning i Sverige. Bland lärarna finns Bitte Hammargren, Cecilia Uddén, Sanna Klinghoffer, Martin Schibbye och Magnus Falkehed.

– Målet är att utbilda 25 masterstudenter, från fem arabiska länder, i hur man rapporterar från konfliktområden. För att folk ska förstå vad som händer i världen måste det berättas så rättvist och sakligt som möjligt. Journalistiken är viktig för att världen ska bli bättre, säger Roger Magnergård, presschef på Postkordslotteriet.

I mars kommer 10 till 15 journalister att få utbildning i Sverige och jobba sida vid sida med svenska journalister på redaktioner.

Faller utbildningen ut enligt önskemål kan vi tänka oss en fortsättning, säger Roger Magnergård.

Fler videos
Fler avsnitt