Gå direkt till textinnehållet

PON fäller GD för artikel om förskoletvist

I en artikel i Gefle Dagblad kunde man läsa om hur ett barn stängts in av lärare på sitt dagis. Men uppgifterna saknade tillräckligt stöd och tidningen klandras därför av Pressens opinionsnämnd för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

Det var den 12 mars i år som artikeln publicerades med rubriken ”Treåring instängd på dagis”. I texten beskrev en mamma att hon kommit för sent till hämtningen på förskolan och då upptäckt att sonen blivit instängd i ett rum och nekad mellanmål.

Den ansvarige förskoleläraren höll dock inte med om berättelsen och anmälde därför artikeln till Allmänhetens pressombudsman, PO. Hen menade att mamman bara hittade på och att tidningen tagit hennes parti utan att undersöka saken tillräckligt. Artikeln har också orsakat förskoleläraren stor skada då hen har blivit tillfrågad av ytliga bekanta om incidenten.

PO menade att tidningen gjort ett tydligt ställningstagande på mammans sida utan att ha tillräckligt belägg för det. Förskoleläraren har därmed blivit utsatt för en oförsvarlig publicitetsskada.

Annons Annons

PON ställer sig bakom POs beslut och fäller Gefle Dagblad för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos