Gå direkt till textinnehållet

Polsk tidning stäms av regeringspartiet

Det polska nationalkonservativa regeringspartiet PiS stämmer Gazeta Wyborcza för förtal efter att tidningen publicerat en ledarartikel där den polske presidenten kritiserats.

Artikeln skriven av ledarskribenten Wojciech Czuchnowski publicerades i Gazeta Wyborcza den 17 november förra året och riktade hård kritik mot president Andrzej Dudas beslut att benåda den tidigare chefen för Polens anti-korruptionsmyndighet som dömts till tre års fängelse för maktmissbruk. I artikeln menade Wojciech Czuchnowski att presidentens beslut reflekterade agerandet hos en ”maffiastat”.

Nu har regeringspartiet PiS (Lag och rättvisa) stämt tidningen för förtal för ledarartikeln. Enligt Gazeta Wyborcza vill partiet ha en ursäkt från skribenten och medieföretaget Agora som äger Gazeta Wyborcza. Enligt uppgift ska kravet vara att ursäkten ska publiceras på tidningen förstasida. PiS menar att beskrivningen av presidentens agerande som representativt för en maffiastat har skadat partiets goda namn och lett till att allmänheten förlorat förtroende för partiet.

Internationella Pressinstitutet (Ipi) kritiserar PiS stämning.

Annons Annons

”Denna stämning utgör ett missbruk av förtalslagstiftningen och är en direkt attack på pressfriheten och yttrandefriheten i Polen”, säger Scott Griffen, ansvarig för Ipis pressfrihetsprogram i en kommentar.

Journalisten har flera gånger tidigare berättat om inskränkningarna i pressfriheten i Polen.

Fler avsnitt
Fler videos