Gå direkt till textinnehållet

Politisk strid om TV4-nedläggning

Det är regeringens ansvar att TV4 lägger ned sina lokala sändningar. Det anser Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP).

Till SVTs Kulturnyheterna säger Eriksson att nedläggningen är ett resultat av att regeringen 2008 överlät ansvaret att ge sändningstillstånd på Myndigheten för radio och TV och därmed släppte möjligheten att ställa särskilda krav på kanalen:

"Det är helt och hållet regeringens ansvar, oavsett om ministern känt till att det här var på gång eller inte".

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har sagt att hon blev överraskad av TV4s besked och finner det oroväckande. Som svar på Erikssons kritik säger hon att det inte går att börja ställa vissa (innehålls-)krav på en kommersiell kanal, och inte på andra.

Annons Annons

Bernt Hermele, författare till en kritisk bok om Bonnier, tecknar i Aftonbladet Kultur en bakgrund till det politiska grälet. Enligt Hermele bottnar Peter Erikssons upprördhet i ett möte mellan KU och TV4s ledning 2012, då det fanns en majoritet i riksdagen att minska TV4s tillåtna reklamtiden med fyra minuter per timme.

"[Casten] Almqvist berättade om TV4s mångfaldsverksamhet, vilket var unikt i den kommersiella TV-världen, han talade om kommersiell public service och om bredd och mångfald, han berättade om kanalens 25 lokal-TV-stationer och lovade att fortsätta verksamheten om reklamreglerna behölls. Underförstått skulle hela TV4s fina och seriösa verksamhet äventyras om reklamtiden bantades. Utskottets medlemmar gapade och svalde, det var trots en tvåhundraårig tradition som talade", skriver Hermele.

Bernt Hermele frågar i sin text också varför Bonniers "låter TV4, trots miljardvinster, alltmer likna en tingel-tangel-kanal". Förklaringen är enligt honom en allvarlig ekonomisk kris till följd av "oskickliga affärer, otur och strukturella problem".

P4 Halland rapporterar också att riksdagsledamoten Hans Hoff (S) skrivit till kulturministern för att fråga vilka åtgärder hon tänker vidta för att TV4 ska ta tillbaka sitt beslut om lokal-TV.

Fler avsnitt
Fler videos