Gå direkt till textinnehållet

Politisk strid om förhandscensur i Storbritannien

Ett förslag om att ge brittiska (granskningsnämnden) Ofcom befogenhet att förhandscensura program vållar strid inom regeringspartiet Torys.

I ett PM som läckt till pressen protesterar den konservativa kulturministern Sajid Javid (fram till valet, i den nybildade regeringen är han handelsminister) i hårda ordalag mot ett förslag från inrikesminister Theresa May, skriver The Guardian.

Inrikesministerns förslag handlar om att ge Ofcom, den brittiska motsvarigheten till Granskningsnämnden, möjligheten att förhandscensurera program i public service-kanalerna som ett led i att bekämpa extremism. Bakgrunden är bland annat den starka kritik som Toriespolitiker riktade mot BBC efter att en radikal islamist intervjuats i Newsnight.

Avgångne kulturministern Sajid Javid skriver i sitt kritiska PM att han omöjligt kan stödja ett förslag som bryter mot yttrandefriheten, och påpekar att andra stater med förhandscensur inte är kända för sin press- och yttrandefrihet, och undrar om den brittiska regeringen vill förknippas med sådana regimer.

Annons Annons

Enligt The Guardian kommer den brittiska regeringens regeringsförklaring nästa onsdag att ta upp en förstärkt roll för Ofcom för att "agera mot kanaler som sänder ut extremistiskt innehåll", men det är oklart på vilket sätt.

 

Fler avsnitt
Fler videos