Gå direkt till textinnehållet

Politiker vill stoppa meddelarfriheten

Kommunpolitiker i Skaraborg vill att poliser inte ska få läcka uppgifter till medier. Det visar en enkätundersökning som genomförts i ett lokalt mediesamarbete.

Enkätundersökningen bland 94 politiker i kommunstyrelserna i Skaraborg visar att 81,3 procent anser att poliser inte ska få läcka till medierna om innehållet i förundersökningar. Det skriver Skaraborgs Allehanda.

”Det finns en bristande förståelse för frågorna”, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till tidningen.

Enkäten har genomförts i samarbete mellan P4 Skaraborg, Mariestads-Tidningen, Skaraborgs Allehanda och Nya Lidköpings-Tidningen inför 250-årsdagen av Tryckfrihetsförordningen den 2 december.

Annons Annons

Undersökningen visar också att 76 procent av politikerna i Skaraborg anser att det inte ska vara tillåtet att publicera namn och bild på den som är misstänkt för brott innan dom har fallit.

56 procent anser att företag och organisationer som lidit skada av en mediepublicering bör ha rätt till skadestånd av medierna, medan endast 27 procent anser att företag och organisationen inte ska ha den möjligheten.

Mer än var tredje lokalpolitiker som svarat anser att det ska vara föbjudet att publicera bilder eller teckningar som kränker religiösa grupper.

Fler avsnitt
Fler videos