Gå direkt till textinnehållet

Politiken bojkottar intervju med Lagercrantz

Den danska tidningen Politikens litteraturredaktör Jes Stein Pedersen bojkottar en intervju med David Lagercrantz och kallar förlaget Norstedts mediestrategi för antijournalistik.

På torsdag släpps den fjärde fristående delen i Stieg Larssons Milleniumserie Det som inte dödar oss. Men ingen kulturredaktör har fått läsa boken innan boksläppet.

I Politiken skriver litteraturredaktören Jes Stein Pedersen att han fick erbjudande att intervjua David Lagercrantz. Men han fick inte läsa boken före intervjun.

När han fick reda på att Norstedt även ställde som krav att inga citat från intervjun skulle få publiceras innan den 27 augusti ilsknade han till och kallar den mediestrategi som Norstedt sysslar med för antijournalstik och vägrade att intervjua David Lagercrantz.

På Norstedt säger man att det varit ett stort tryck på att få intervjua Lagercrantz och att han därför började göra intervjuer i våras innan boken var klar. Därför har ingen kunnat läsa boken.

Sveriges Radio Kulturnytt har frågat Linda Altrov Berg på Norstedt Agency, som ansvarar för den internationella lanseringen av boken, hur journalister ska kunna göra sitt jobb om de inte får läsa boken i förväg.

”Man kan ju ställa frågor om projektet att ta över att skriva Millenium, man kan ställa frågor om författaren, man kan ställa frågor om hur författaren förvaltat karaktärer som han fått ärva. Från och med att boken finns ute och kan läsas och recenseras så finns ju allt utrymme i världen för att bedöma boken och planera in intervjuer efter att man läst boken”, säger Linda Altrov Berg.

Fler avsnitt
Fler videos