Gå direkt till textinnehållet

Polisvåld mot franska journalister

Efter upprepade fall av polisvåld mot franska journalister som bevakar Gula västarnas protester kräver franska journalistfack nu ett brådskande möte med president Macron.

Ända sedan de landsomfattande protesterna drog igång i mitten av november har franska journalister varit en måltavla för demonstranternas ilska, både i form av (döds-)hot och hat på sociala medier och fysiska angrepp i form av slag, spottloskor och kastade föremål. Det skriver Europeiska journalistfederationen, EFJ, som tillsammans med IFJ nu ställer sig bakom de franska journalistförbundens krav på att angreppen måste upphöra.

Förutom angrepp från de västklädda demonstranterna har franska medier ett flertal gånger också fått utstå olika former av polisvåld, enligt EFJ. Framför allt i samband med lördagens sammanstötningar mellan polis och demonstranter i centrala Paris, då ett femtontal journalister ska ha blivit beskjutna med gummikulor eller tårgas, trots att de lätt gick att identifera som press. Det finns en rad vittnesmål om polisvåldet i sociala medier, som den här filmen från tidningen Le Parisien som berättar att två av deras fotografer blev beskjutna.

De franska journalistförbunden uppmanar nu alla journalister som utsatts för polisvåld att anmäla detta till polisens internutredare, IGPN.

”Det är helt oacceptablet att myndigheterna i ett demokratiskt land inte kan garantera informationsfrihet. Journalistförbunden begär ett brådskande möte med presidenten”, skriver fackförbunden SNJ, SNJ-CGT, CFDT Journalistes och Force Ouvrière i ett gemensamt uttalande.

Fler videos
Fler avsnitt