Gå direkt till textinnehållet

Polisen spårade hatmejl mot Allehanda

Med hjälp av Microsoft har polisen i Härnösand lyckats spåra den kvinna som hotat en journalist på Örnsköldsviks Allehanda.

Upprinnelsen var en artikel som journalisten skrev på Allehanda.se som spreds snabbt på sociala medier. En kvinna bosatt i Stockholm skickade hatmejl till journalisten.

”Under mina snart 40 år som journalist har jag aldrig upplevt något liknande. Det var verkligen obehagligt,” säger journalisten som i samråd med Allehandas chefredaktör gjorde en polisanmälan, skriver allehanda.se.

Mejlet skickades från ett hotmailkonto. Polisens utredare tog kontakt med Hotmail som lämnade ut ip-numret till den datorn som mejlet skickades ifrån. Telia hjälpte till att ta fram det bredbandsabonnemang som kvinnans dator var ansluten till. Polisen fick också hjälp av Microsoft, med vill inte gå in på hur det gick till.

Annons Annons

Allehandas chefredaktör Jimmie Näslund tycker det är viktigt att statuera exempel och att poängtera att det inte är okej att hota på nätet:

”Näthat och näthot är ett växande samhällsproblem och även vi har märkt av ett hårdare klimat. Just därför är det principiellt viktigt att åtminstone några av de som spyr ur sig detta hat ställs till svars för sina handlingar.”

 

Fler avsnitt
Fler videos