Gå direkt till textinnehållet

Polisen ska träffa Dispatch International

Polisledningen i Malmö och Ingrid Carlqvist, chefredaktör för den antimuslimska tidningen Dispatch International, träffas nästa vecka för att diskutera säkerheten vid demonstrationer efter förra veckans incident vid sjukhuset. Samtidigt ger polisen sin bild av det inträffade.

Nils Norling, presstalesman vid polisen i Malmö, berättar att Ingrid Carlqvist och personer ur polisledningen kommer att träffas nästa vecka där hon ska redogöra för sin syn på händelsen förra veckan då antimuslimska Dispatch Internationals medarbetare lämnade en demonstration mot Jimmie Åkesson utanför sjukhuset.

Journalisten har tidigare återgett Dispatch Internationals fotograf Roger Sahlströms berättelse om händelsen. Bland annat uppgav Sahlström att han valde att lämna platsen eftersom han inte kände sig trygg då polisen inte ansåg att de kunde skydda honom. Han sade också att en av demonstranterna vänt sig till en av poliserna för att få honom bortkörd från platsen, och att polisen i fråga därefter förklarat för Roger Sahlström att han måste avlägsna sig.

– Jag har samtalat med dialogpolisen i fråga och har en lite annan bild av händelserna. Kontaktpersonen för demonstranterna uppgav för dialogpolisen att det var flera som inte gillade att Roger Sahlström fotograferade demonstranterna och att det kunde bli oroligt om han inte avlägsnade sig. De ville helt enkelt inte ha Dispatch International på plats. Dialogpolisen pratade med Roger Sahlström och återgav vad kontaktpersonen hade sagt, att det kunde bli oroligt om han var kvar. Då ska Roger Sahlström själv ha valt att gå därifrån, han sade att han tagit sina bilder och var nöjd, säger Nils Norling.

– Polisen har rätt att avvisa personer, men så ska det alltså inte ha gått till. Han valde självmant att lämna platsen.

I en debattartikel på Journalisten.se kritiserar Dispatch Internationals chefredaktör Ingrid Carlqvist bland annat polisen för att man inte bryr sig om att demonstranter hotar journalister.

Men hur prioriterar polisen mellan att upprätthålla ordningen och låta journalister göra sitt jobb?
– Vi arbetar med dialog och det kommer vi att fortsätta att göra, säger Susanna Trehörning, polisintendent och chef för kriminalenheten vid Malmöpolisen.

– Om vi har ett besök och det uppstår en demonstration så är våra mål att se till att besöket, i detta fall från en medlem av riksdagen, kan genomföras, samt att grundlagsskyddade demonstrationer kan genomföras utan konflikt eller konfrontation. Det är A och O för oss. Dessutom ska alla som vill bevista händelsen kunna göra det, såväl journalister som intresserad allmänhet.

– Journalister ska kunna genomföra en bra bevakning, de har ett jobb och ett samhällsuppdrag som är viktigt. Vår grundstrategi är att underlätta för de som är där och undvika störningar och konfrontationer genom dialog. Dialogpoliser pratar med grupperna för att se vad som kan göras för att underlätta för dem, säger Susanna Trehörning.

I det här fallet berättade dialogpolisen för journalisten att det kan bli oroligt om han inte avlägsnar sig, kan det uppfattas som en uppmaning att lämna platsen?
– Så kanske det kan uppfattas och därför är det viktigt att polisen är tydlig med varför man berättar detta och att man har rätt att stanna kvar. Dialogen bygger på att hitta lösningar som fungerar för alla.

Fler avsnitt
Fler videos