Gå direkt till textinnehållet

Polis trakasserar journalist för att få reda på källan

Journalisten Nicky Hagar, Nya Zeeland, skrev boken Dirty Politics som avslöjade makthavare. Nu trakasseras han av polis i hemlandet som sökt igenom hans hem efter namnet på källan.

Det var den 2 oktober som polisen kom hem till Nicky Hagar för att beslagta och söka igenom hans datorer och anteckningar. Bakgrunden är boken Dirty Politics som avslöjade New Zeeland National Partys kampanjer för att smutskasta sina politiska motståndare.

Efter publiceringen fick flera politiker avgå, men Hagar har vägrat namnge sin källa. Efter polisens trakasserier är nu International federation of journalists (IFJ) kritiska.

”Det är en grundläggande princip i pressfriheten och en etisk skyldighet, att journalister inte behöver avslöja sina hemliga källor. Allmänheten har rätt att veta vad regeringar gör i vårt namn. Whistle-blowers måste vara säkra på att de kan avslöja olagligt eller olämpligt uppförande utan rädsla för vedergällning”, säger Jane Worthington, IFJ, på deras hemsida.

Annons Annons

Hagar själv är fast besluten att inte samarbeta med myndigheterna och polisen. Han åker hellre in i fängelse än avslöjar sin källa.

Fler avsnitt
Fler videos