Gå direkt till textinnehållet

Poddar i pressetiskt ingemansland

Invektiven kan hagla i dagens många podcasts. Men hittills har ingen podd PO-anmälts - i de fall det faktiskt går. – Jag skulle tro att det beror på att man inte vet att det går att anmäla, säger PO Ola Sigvardsson.

Tonen kan vara hård i de många podcasts som fötts under de senaste årens poddboom. Det offentliga storgrälet mellan tidskriften Filter och författaren Sigge Eklund startade till exempel med att Eklund, som Filters Mattias Göransson formulerar det i DN i dag, i sin och Alex Schulmans populära podcast (350 000 lyssnare) "fräste blandade invektiv" mot Filters redaktion.

Men vad gäller pressetiskt för den vildvuxna poddfloran?

– Det är en teknisk fråga. Är en podd, eller blogg, kopplad tekniskt till exempelvis Aftonbladet.se kan vi pröva den. Eller om den är att betrakta som ett officiellt konto för någon tidning, säger Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson.

Annons Annons

Rör det sig däremot om en helt fristående podd seglar den under den pressetiska radarn.

– Då är det brottsbalkens förtalsregler som gäller. Hot kan polisanmälas, förtalsmål får man driva själv, säger Ola Sigvardsson.

Podcasts med ansvarig utgivare och utgivarbevis kan dock själva ansöka om att få bli en del av det pressetiska systemet. Det har hittills inte hänt.

Ola Sigvardsson har inte heller behandlat någon anmälan mot någon podd kopplad till ett mediehus:

– Jag skulle tro att det beror på att man inte vet att det går att anmäla. Att det inte skulle finnas material som gör folk upprörda har jag svårt att tro.

Fler avsnitt
Fler videos