Gå direkt till textinnehållet

PO varnar för nytt hot mot pressetiska systemet

Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson anser att Expressens och Aftonbladets agerande mot anmälare är ett hot mot det pressetiska systemet.

Som Journalisten berättade i går uppgav Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att tidningen ska granska den person som anmält en artikel till PO. Artikeln fälldes av PON, och det är efter fällningen som Mattsson uppgett att man nu ska granska anmälaren och dessutom gå i polemik med PON på redaktionell plats.

Tidigare har Aftonbladet fällts för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed när tidningen publicerade en krönika av Jan Guillou där en polis anklagades för att ha begått mened under en Quickrättegång. Som reaktion på att PON fällde krönikan har Aftonbladet upprepat och utvecklat anklagelserna två gånger.

– Det är ett hot mot det pressetiska systemet. En publicering av PONs beslut är det enda sättet för en person att få offentlig upprättelse inom det pressetiska systemet. Om man riskerar att bli kränkt en gång till när man gör en anmälan drar man sig nog för att göra det. Man vill inte ha en smäll till, säger Ola Sigvardsson.

Han skriver också i en replik på Second Opinion i dag att han själv blivit fälld tre gånger av PON, och att han två av gångerna ansett att PON fattat fel beslut. Han valde att publicera fällningarna utan att kommentera dem.

– Det är så det pressetiska systemet är tänkt att fungera. Man ska inte argumentera emot PON-beslut i tidningen. Man kan föra en diskussion om beslut i till exempel branschmedier, men det sätt som Aftonbladet har agerat på och som Expressen säger att de ska agera på, är skadligt, säger Ola Sigvardsson.

Det är andra gången på kort tid som Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och PO Ola Sigvardsson råkat i luven på varandra. I helgen kritiserade Thomas Mattsson Ola Sigvardsson för att denne uttalat sig negativt om en artikel som inte blivit anmäld eller fälld.

Så här skrev Thomas Mattsson i sin blogg:

”Risken är att tidningarna då konstaterar att PO uppenbarligen redan tagit ställning och därefter inte tar en eventuell pressetisk process på allvar.”

Ola Sigvardsson anser att Mattsson i detta fall har en poäng:

– Man kan uppfatta det som att jag har bestämt mig i förväg, så en viss återhållsamhet är bra. Men pressetiken vinner inget på att Pressombudsmannen inte uttalar sig i pressetiska frågor. Det ligger inom mitt uppdrag att bidra till en levande pressetisk diskussion, säger Ola Sigvardsson.

Fler avsnitt
Fler videos