Gå direkt till textinnehållet

PO kan börja granska tweets nästa år

Pressens Samarbetsnämnd säger enhälligt ja till förslaget att inkludera de sociala medierna i det pressetiska systemet under PO/PON. Allt pekar nu på att tweets och uppdateringar på Facebook ska kunna granskas av PO/PON från och med 1 januari.

Förslaget att tidningar ska ta ansvar för innehållet i sina sociala medier, som Journalisten berättade om i juli, har enhälligt antagits av Pressens samarbetsnämnd. Det innebär att det med stor sannolikhet kommer att bli möjligt att nästa år anmäla tweets till Allmänhetens Pressombudsman (PO).

– Eftersom det är fråga om en stadgeändring måste Pressens Opinionsnämnd först uttala sig, och därefter kan formellt beslut fattas vid nästa möte i samarbetsnämnden den 5 november, säger Ola Sigvardsson, PO.

– Men på mötet beslutades att om opinionsnämnden inte har några invändningar kommer detta att börja gälla redan 1 januari.

Det förslag som nu har fått stöd av samarbetsnämnden innebär att sociala medier-konton som kontrolleras av tidningarna kommer att ingå i det pressetiska systemet. Däremot kommer inte journalisternas privata konton att granskas.

I Pressens Samarbetsnämnd sitter företrädare för Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Publicistklubben och Sveriges Tidskrifter.

Fler avsnitt
Fler videos