Gå direkt till textinnehållet

PO förvånad över att sajten friades

En jury vid Stockholms tingsrätt friade innehavaren av en sajt som kommit med grova anklagelser mot frilansjournalisten Monica Antonsson. ”Om ärendet prövats pressetiskt är jag ganska säker på att det skulle ha fällts,” säger Pressombudsman Ola Sigvardsson (bilden).

Journalisten har tidigare skrivit om sajten Yakida.se vars utgivare skrivit grova påståenden om Monika Antonsson, som skrev den uppmärksammades boken Mia: Sanningen om Gömda där hon ifrågasatte sanningshalten i Liza Marklunds bok Gömda.

En jury vid Stockholms tingsrätt friade sajten på samtliga tolv punkter rörande förtal.

– Jag blev förvånad att juryn anser att det inte finns någon grund att betrakta det som skrivits som förtal. I den svenska förtalslagstiftningen står det att man inte får säga något nedsättande om en person även om det skulle vara sant, om det inte är försvarligt, säger Ola Sigvardsson och tillägger att han inte har läst förundersökningsmaterialet utan endast själva domen.

Han tror att om ärendet hamnat hos Pressens opinionsnämnd (PON) hade utfallet blivit ett annat.

– Om anklagelserna publicerats i ett medium som skulle prövas av oss är jag granska säker på att det skulle lett till en fällning.

Eftersom det rörde sig om tryckfrihetsmål var det en jury som fällde utslaget. En juryns utslag kan inte ändras av en annan domstol. Om juryn säger att det inte är ett brott är frågan slutligt prövad.

– Jag har inget emot den konstruktionen. Det är ett starkt skydd för yttrande- och tryckfrihet, men kan få oväntade effekter i ett fall som detta, säger Ola Sigvardsson.

 

 

Fler videos
Fler avsnitt