Gå direkt till textinnehållet

Playboy vann mot sajt som länkade nakenbilder

Utgivaren av den nederländska upplagan av Playboy har vunnit ett rättsfall i Europadomstolen som innebär att en sajt inte får länka till nakenbilder i ett arkiv som Playboy har rättigheter till. Domen kan ha betydelse om länkning ska anses vara fri.

Europadomstolen fastslog att GS Media och skvallersajten GeenStijl brutit mot upphovsrätten genom att ha länkat till bilder som tagits på uppdrag av finskägda förlaget Sanoma, som driver Playboy Magazine varumärke i Nederländerna.

Upphovsrätten till bilderna tillhör fotografen Carli Hermès som licenserat dem till Sanoma. 2011 länkade GS Media och GeenStijl till en fil där bilderna fanns lagrade. Även om GreenStijl inte hade bilderna på sin egen webbplats anser domstolen att de borde ha vetat att innehållet länkades olagligt.

”När hyperlänkar publiceras i vinstsyfte kan man förvänta sig att den person som gör en sådan länkning bör genomföra de kontroller som behövs för att säkerställa att det aktuella arbetet inte olagligt publiceras,” står det i domen enligt guardian.com.

Annons Annons

Medieormen frågade Sveriges Radios bolagsjurist Anna Wesslau vad domen kan få för konsekvenser för medier som dagligen länkar till andra artiklar.

”Domstolen kom fram till att man kan göra det om man inte har vinstsyfte med länkningen och man inte heller har blivit underrättad om att materialet ligger ute utan upphovsmannens tillstånd. Rättighetshavarna kan enligt domen agera inte bara mot den första publiceringen utan mot var och en som i vinstsyfte lagt en länk till verket, och mot dem som utan vinstsyfte fått veta att materialet publicerats utan upphovsmannens tillstånd eller de som tagit bort begränsningar som betalväggar och dylikt,” säger Anna Wesslau till Medieormen.

Hon är lite osäker på vad domen kan få för konsekvenser för Sveriges Radio som inte har några vinstintressen men får licenspengar.

”Eftersom vi inte behöver slåss om kunderna i vinstsyfte bör vi väl ha utrymme att utföra nödvändig kontroll. Hållningen är också att vi ska vara restriktiva med att länka till upphovsrättsligt skyddat material som är publicerat utan upphovsmannens tillstånd. Om vi ska bädda in sådant material ska det finnas mycket starka journalistiska skäl och beslutas av ansvarig chef.”

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos