Gå direkt till textinnehållet

PK-pris till journalist bakom Teliaavslöjande

Publicistklubbens yttrandefrihetspris till Anna Politkovskajas minne går till den fängslade journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan. Hon hade en bärande roll i Uppdrag gransknings rapportering om Telia Soneras affärer med Azerbajdzjans regim.

PKs yttrandefrihetspris 2015 går till Khadija Ismayilova med motiveringen: ”För uthållig undersökande journalistik och extraordinärt mod.”

Hon sitter sedan december fängslad i Azerbajdzjan, först anklagad för att ha medverkat till en kollegas självmord, en anklagelse som sedermera drogs tillbaka, nu är i stället brottsmisstanken skattebrott och förskingring. Amnesty International har fördömt gripandet och hävdar att anklagelserna mot henne är politiskt motiverade.

Khadija Ismayilova är en av landets mest kända grävande journalister och har bland annat arbetat för Radio Free Europé och hade en bärande roll i SVT Uppdrag gransknings rapportering om Telia Soneras affärer i Azerbajdzjan.

”Khadija Ismayilova har visat stort mod och avslöjat korruption på högsta nivå i Azerbajdzjan. Hon har tagit betydande risker för att sanningen ska komma fram, bland annat kring Telia Soneras affärer med landets maktelit. Fängslandet av Ismayilova är en kränkning av pressfriheten och ett skamligt försök att avskräcka andra journalister från att avslöja regimens maktmissbruk”, säger Publicistklubbens ordförande Björn Häger i en kommentar.

Priset till Anna Politkovskajas minne delas ut “till en journalist som i sitt arbete utmärkt sig i försvaret av yttrande- och tryckfriheten”. Det utdelades första gången 2007, året efter mordet på Anna Politkovskaja. Eftersom Khadija Ismayilova själv sitter fängslad och inte kan resa till Sverige, så delas priset ut via ombud. Priset kommer att tas emot av journalistkollegan Fredrik Laurin, chef för Sveriges Radios Grävredaktion, vid en ceremoni måndag 27 april i Kulturhuset i Stockholm.

Fler avsnitt
Fler videos