Gå direkt till textinnehållet

Pessimistisk Gideon Levy på Global bar

Han kan inte göra något annat än att rapportera, trots att det förmodligen inte har någon effekt. Den israeliska prisade journalisten Gideon Levy var pessimistisk under paneldiskussionen på Global bar som genomfördes i samarbete med tidningen Omvärlden.

Gideon Levys resa till att bli vad han själv beskriver som en ”exklusiv journalist i Israel” började i slutet på 80-talet.

– Då började jag resa till de ockuperade områden och såg den mörka sanningen bakom Israels politik.

Han arbetar på Haaretz, en av få israeliska medier som öppet kritiserar regeringens förda politik.

Annons Annons

– Vi har väldigt fria medier i Israel, men självcensuren … Det är inte en ideologi, utan en effekt av kommersiella överväganden och rädsla. Om medierna inte hade svikit sitt uppdrag och i stället berättat om vad som hände, då hade ockupationen varit slut i dag. Nu kan folk, med fog, säga att de ingenting visste.

Med i panelen var också Maria Georgieva, utrikesreporter med Östeuropa och Ryssland som arbetsfält och David Isaksson, skribent och VD för Global Reporting.

– Journalister är mycket engagerade och använder olika källor för att bekräfta vad som hänt. Men ofta är publiken mer intresserad av att få sin egen världsbild bekräftad. En av de få källor som personer ur alla läger ändå läser är faktiskt Haaretz, sa David Isaksson.

Maria Gerogieva påminde om hur propaganda kan fungera i Ryssland och delar av Östeuropa.

– Där blir politiker störda av att bli ifrågasatt oavsett om det är sociala medier eller journalister som stör. De vill ha ut sin bild.

Gideon Levy betonade betydelsen av att man som journalist aldrig får bli aktivist.

– Vi har våra uppfattningar och förutfattade meningar, men det får inte styra vår rapportering. Så fort du blir aktivist, slutar du att vara journalist.

Han anser att den största faran just nu mot medier är det han kallar läsarnas tyranni:

– Medierna ägnar sig åt propaganda och nöje, för att tillfredställa läsarna, för att få klick.

Vad kan man då göra? undrade moderatorn Ylva Bergman, nytillträdd chefredaktör för Omvärlden. Gideon Levy var pessimist, David Isaksson trodde att den goda berättelsen ändå skulle nå ut och Maria Georgieva menade att journalisterna måste få ut sina berättelser i sociala medier.

Fotnot: Gideon Levy tar i dag emot Palmepriset på 75 000 amerikanska dollar tillsammans med den palestinske prästen Mitri Raheb.

Fler avsnitt
Fler videos