Gå direkt till textinnehållet

”Personalpooler är inte bemanningsföretag”

"Inom en del branscher väljer företagen att skapa egna pooler med personal. Dessa koncerninterna personalpooler har ingenting att göra med bemanningsföretag", skriver Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström i en artikel på Journalistens debatt.

"Som anställd i bemanningsföretag har man tillgång till hela arbetsmarknaden. Som anställd i en koncernintern personalpool har man tillgång till koncernens arbetsmarknad", fortsätter han.

Hans debattartikel är ett svar på Helena Gierttas ledare i Journalisten (nr 2/2015) där hon skriver om hur arbetsgivarna kan hantera journalister som är anställda av mediebranschens bemanningsföretag.

Läs Henrik Bäckströms debattartikel här.

 

Fler videos
Fler avsnitt

Personalpooler är inte bemanningsföretag

I Journalistens ledare den 12 februari 2015 skriver Helena Giertta om olika företeelser och begrepp på arbetsmarknaden.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Beklagligtvis finns det en viss otydlighet om vad bemanningsföretag är och hur det är att vara anställd i ett sådant. Vi ser att det är viktigt att visa på skillnaderna mellan koncerninterna bemanningspooler och bemanningsföretag:

Alla företag drivs av sin kärnverksamhet. Teknikföretagen av teknikkompetens, restaurangen av matlagningskunnande och vårdgivaren av medicinsk kompetens. Personalförsörjning eller HR, är även det en kärnkompetens. En del organisationer väljer att bygga upp sin egen HR-kompetens genom en stark och väl fungerande HR-avdelning. Andra företag väljer att överlåta huvuddelen av detta till specialister för att man ska kunna fokusera på sin egen kärnverksamhet.

Sedan många år är det bemanningsbranschen i bred bemärkelse som har HR som sitt spetskompetensområde. Med uppgift att attrahera rätt person till rätt plats och att matcha organisationers behov av personal med de resurser som finns tillgängliga. Har man ett relativt kortsiktigt eller oklart behov av kompetensförstärkning så väljer man att hyra in personal, har man ett långsiktigt personalbehov så är en direktrekrytering ofta vägen fram. Ibland behöver delar av personalen finna ett nytt jobb utanför organisationen och då tar man hjälp av ett omställningsföretag.

Här finns lång historik, kvalitetssäkring genom auktorisation, kollektivavtal med parterna vilket innefattar samtliga 14 fack inom LO, med Unionen och Akademikerförbudet och med Vårdförbundet och Sveriges Läkarförbund.

I bemanningsbranschen finns riktiga jobb som omfattas av kollektivavtal. Lönen sätts utifrån genomsnittslöner i branschen där man jobbar, om det är på LO-området eller individuellt inom ramen för kollektivavtal för tjänstemän. De anställda har rätt till semester, semestertillägg, tjänstepension och försäkringar. Och de omfattas av Las och MBL precis som hos övriga anställda på arbetsmarknaden. Sedan 2013 finns Uthyrnings­lagen, som gäller för de företag som inte har kollektivavtal för bemanning.

Anställnings­formerna är i grunden samma som hos alla andra arbetsgivare, vilket innebär fast/tillsvidareanställning eller tids­begränsad anställning. Precis som i alla andra branscher är det kollektivavtalet i kombination med det egna anställningsavtalet som styr när och var individen har skyldighet att jobba. Arbetstiderna är samma för de inhyrda som för kundens anställda. De anställda har en garantilön i botten, men hur mycket man är uthyrd påverkar lönen – i positiv riktning.

Inom en del branscher väljer företagen att skapa egna pooler med personal. Dessa koncerninterna personalpooler har ingenting att göra med bemanningsföretag, mer än att de ­ibland helt felaktigt benämns bemanningsföretag. Som anställd i bemanningsföretag har man tillgång till hela arbetsmarknaden. Som anställd i en koncernintern personalpool har man tillgång till koncernens arbetsmarknad.
                                                   Henrik Bäckström
                                                   förbundsdirektör, Bemanningsföretagen

Svar: Tack för ditt klargörande. Det ändrar förstås inte innebörden i min ledare, men bör kanske få mediebranschens koncerner att byta namn på sina vikariepooler.
                                                    Helena Giertta

 

Läs Helena Gierttas ledare här.

Fler videos
Fler avsnitt